Nieuwsbreak

Petra Stienen: 'Wat verwachten mensen als ze voor drie euro lasagne kopen?'

Heel Europa is in rep en roer omdat er paard blijkt te zijn verwerkt in voedsel dat als rundvlees werd verkocht. Wat vindt Arabiste Petra Stienen eigenlijk van het nieuws van vandaag? Aflevering zeventien van de dagelijkse rubriek 4 uur Nieuwsbreak.

Petra StienenBeeld ANP

Heeft u zelf wel eens paardenvlees gegeten?
Dat vraag je aan de verkeerde want ik ben al 25 jaar vegetariër. Wat me opvalt, is dat er blijkbaar zo'n groot verschil is tussen koe en paard. Een beetje hypocriet vind ik dat wel. Als mensen een emotionele band hebben met een bepaald dier, wordt het plotseling wél erg om het te eten. Nog los van de vraag welk vlees ergens in verwerkt is: wat verwachten mensen als ze voor drie euro een lasagne kopen bij de supermarkt? Dat ze een kwaliteitsproduct krijgen?

Een hele andere discussie, die ook emotioneel is, gaat over de opvolging van de paus. Het zou dit keer misschien aan Afrikaanse paus kunnen worden, of iemand uit Latijns-Amerika. Heeft u nog een kandidaat uit de Arabische wereld?
Nee, eigenlijk niet. De katholieke kerk heeft natuurlijk niet zoveel volgelingen in het Midden Oosten. Terwijl Petrus, de rots waarop god zijn kerk bouwde, wel uit deze regio komt. Maargoed, nu moeten we dus een paus hebben die afkomstig is uit een gebied waar de groeimarkt zit? De kerk als een McDonalds, met een leider die afkomstig is uit een gebied waar de franchises het goed doen?

Wat zou een kandidaat-paus volgens u op zijn cv moeten hebben staan?
De paus bekleedt een ongelofelijk belangrijke positie; hij heeft vreselijk veel macht als het gaat om de grootste gebeurtenissen in een mensenleven: geboorte, huwelijk, seks, overlijden. Wat mij betreft moet de discussie veel meer gaan over de rol die een nieuwe paus kan spelen op het gebied van de bevolkingsproblematiek en het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Een conservatieve paus ontneemt miljoenen jongeren het recht op fatsoenlijke seksuele voorlichting. De problemen die religieuze leiders met seksualiteit hebben, beperkt zich trouwens niet tot het katholicisme: ze spreken zich allemaal uit over hoe mensen zich in de slaapkamer horen te gedragen.

Vooral de seksualiteit van vrouwen ligt hierbij erg gevoelig.
Zeker! Maar wordt ook actie ondernomen tegen onrecht. Wat ik op dinsdag altijd als eerste doe, is kijken naar de tweets van mijn vriendin Kirsten van den Hul, die dan een column in het AD heeft. Vandaag heet die 'Zo'n vrouw met een zonnebril', over vrouwen die met geweld in aanraking zijn gekomen. Eén op de drie vrouwen ter wereld krijgt tijdens haar leven te maken met geweld, en heel vaak is dat seksueel geweld. Maar dat zijn dus zo'n miljard vrouwen. Wacht, ik lees even voor uit de column:

'Als al die vrouwen nou eens tegelijk lawaai gaan maken, zou er dan eindelijk iets veranderen? Eve Ensler, een Amerikaanse theatermaakster, denkt van wel. Zij nam vijftien jaar geleden het initiatief tot V-Day, een alternatieve Valentijnsdag om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Want, zo luidt een Chinees gezegde, als slapende vrouwen wakker worden, dan komen bergen in beweging.'

Vandaag wordt er trouwens in Egypte geprotesteerd tegen het seksuele geweld waar vrouwen slachtoffer van worden tijdens de demonstraties. Let wel: vrouwen én mannen protesteren hier samen tegen. Daar lees je in de berichtgeving dan weer weinig over.

Is er nog iets anders dat je vandaag is opgevallen?
Ja! Ik hoorde Latijns-Amerika correspondent Marjon van Royen vandaag op de radio (luisteren vanaf 53 minuten-red) en misschien klonk ze een beetje onsamenhangend. Kort daarna zie ik een tweet van Jan Dijkgraaf dat ze stomdronken moet zijn geweest. Later neemt haar vriendin Ingeborg Beugel het op Twitter voor haar op: Van Royen is doodziek, het was daar midden in de nacht en haar puppie was net opengereten. Zo zie je maar hoe snel mensen altijd zijn met hun conclusies. Tel toch eerst even tot tien.

Je bent vast ook nog iets tegengekomen dat mensen niet mogen missen?
Zeker! Ik kan iedere ouder die soms zijn iPad of iPhone kwijtraakt omdat de kinderen er weer mee vandoor zijn, aanraden om de app van dance4life te downloaden - al was het maar om de paus dwars te zitten! Hierop staat echt alles wat je wilt weten van seksualiteit. Het is voor jongeren, maar je steekt er zelf ook nog wat van op.

En wat betreft leuke nieuwtjes: ik hoorde dat Agneta, de blonde zangeres van Abba, weer met een nieuw album gaat komen. Ach! (Verzucht.) Abba! Ik kán niet wachten!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden