Petitie tegen gijzeling Telegraaf-journalisten

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) begint dinsdag een mailactie waarin mensen wordt gevraagd een petitie te tekenen tegen de gijzeling van twee Telegraaf-journalisten. Dat meldde secretaris Thomas Bruning van de NVJ dinsdag....

Volgens de secretaris is het voor de journalistiek van levensbelang de identiteit van bronnen geheim te kunnen houden. Hierdoor durven klokkenluiders het aan via de pers misstanden in de openbaarheid te brengen.

‘Zodra journalisten worden gedwongen hun bronnen bij de rechtbank prijs te geven, worden ze een verlengstuk van justitie. Hierdoor zal niemand het meer aandurven met de pers te praten over gevoelige zaken en is een zeer belangrijke rol van de pers uitgespeeld: Het aan de kaak stellen van misstanden in onze samenleving’, aldus Bruning.

In 2000 werd verslaggever Koen Voskuil gegijzeld en onlangs nog trof Bas van Hout dat lot. Bruning vindt daarom dat een eerder oordeel van de commissie verschoningsrecht moet worden heroverwogen. Die commissie stelde in 2001 dat er geen wettelijke regeling voor bronbescherming van journalisten nodig is. De NVJ-secretaris denkt juist dat, net als in België, in de wet een passage moet worden opgenomen over verschoningsrecht.

Begin volgend jaar vindt een debat plaats over het gebruik van dwangmiddelen tegen journalisten. De aanleiding hiervoor is een gesprek dat de NVJ samen met het Genootschap van Hoofdredacteuren een maand geleden had met de Raad voor de Rechtspraak. Aan deze bijeenkomst nemen vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, journalisten en andere betrokkenen deel.

De twee Telegraaf-journalisten die in gijzeling zijn genomen door justitie, worden dinsdag overgeplaatst naar een afdeling met een milder regime in het huis van bewaring in Scheveningen. Dat heeft hun advocaat Victor Koppe dinsdag gezegd. Bart Mos en Joost de Haas krijgen hier meer bewegingsvrijheid.

Via de website van de krant had Mos dinsdag laten weten een zware nacht te hebbben gehad in de cel. ‘Zwaar klote’, zo zei hij. 'We zitten in een zwaar verouderd cellenblok. Een smerige cel van twee bij vier meter met een open wc. Het stinkt enorm naar urine. Er staat verder een tv'tje in mijn cel, waarbij je je vingers in het toestel moet steken om de zenders te wisselen.’

De verslaggevers zijn maandag vastgezet, omdat ze weigeren te onhullen wie hun bronnen zijn voor een reeks artikelen over een schandaal rond de inlichtingendienst AIVD. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag buigt zich woensdag over de vraag of de gijzeling terecht is.

De papieren versie van De Telegraaf ruimde dinsdag de hele voorpagina in om aandacht te besteden aan de gijzeling. Met grote letters kopt het dagblad LAAT ZE VRIJ!, ook de titel van een actie die de krant is gestart. Twee leden van de hoofdredactie van de krant deelden dinsdag De Telegraaf uit voor de gevangenis in Scheveningen.

PvdA-leider Wouter Bos zei dinsdag naar aanleiding van de gijzeling van de Telegraaf-journalisten dat hij zich ‘zeer bezorgd’ maakt over de persvrijheid in Nederland. Premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende noemde de persvrijheid ‘een groot goed’, maar liet zich verder niet uit over de zaak van de Telegraaf-journalisten. SP-leider Jan Marijnissen noemde de gijzeling ‘schandalig’. Hij gaf aan het helemaal eens te zijn met de verontwaardiging bij medewerkers van De Telegraaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden