Petitie Stop de Zomertijd slaat eindelijk aan

Hoe Anouk haar strijd op de agenda krijgt.

Toine Heijmans
Anouk Verhaaf Beeld
Anouk VerhaafBeeld

Stop de Zomertijd bestaat al zo lang, dat Anouk bijna was gestopt. Ze begon met een profiel op Hyves, tien jaar geleden, vijftien - weet je nog wat dat was? Ze deed het samen met haar echtgenoot Frank, die huisman is en contrabas speelt in een ska-bandje. Online petitie aangemaakt. Hielp niks. Niemand windt zich op over de zomertijd. Men voegt zich ernaar, zoals mensen zich graag voegen. Terwijl de zomertijd ook maar een afspraak is, en een slechte bovendien.

Frank haakte af en wenste haar veel plezier. Sindsdien is Anouk een eenpersoonsactiegroep. Jaar na jaar staat die petitie te verdorren op petities.nl, terwijl de tekst best aardig is: 'Wij, de inwoners van Nederland, constateren dat de zomer- en wintertijd niet meer nodig is (...). En verzoeken de zomertijd af te schaffen. Het uur krijgen wij per direct terug.'

Anouk Verhaaff is lerares Nederlands aan het ROC Leiden, niveau 2, afdelingen Horeca, Bakkerij en Facilitaire Dienstverlening. Ze heeft leerlingen die 's ochtends moeite hebben overeind te blijven, en als de zomertijd begint helemaal. Vorig jaar zag ze letterlijk slapende studenten. Maar dat is niet het punt. De reden voor haar strijd tegen de zomertijd is dat Anouk er zelf last van heeft. De halve wereld heeft er last van, alleen niemand dóét wat. Dus laat ze zich niet versomberen door een gebrek aan animo.

Nu al ziet ze op tegen maandag, de eerste echte dag van de zomertijd. Terwijl ze een vroegslaper is. Frank is een avondmens, die heeft er in principe nog meer last van. Vergelijk het met een jetlag die een half jaar duurt. Ze kan niet aan de vermoeidheid ontsnappen, behalve in de vakanties, dan mag ze haar eigen tijden bepalen.

Maak je druk om iets belangrijks, hoort ze weleens. Whatever.

Anouk staat elke dag om half zes op en neemt de trein van Rotterdam naar Leiden. In de zomertijd heeft ze een wekker nodig, anders niet. Ze draagt twee oorbellen in haar linkerneusvleugel, die bijna verdwijnen in haar lach. Ze kent het zwaarmoedige gelijk niet dat veel actiegroepen met zich meezeulen. Maar kom haar op maandagochtend niet tegen, want dan is ze echt onaardig.

De mens wil alles controleren, inclusief het meest oncontroleerbare: de tijd. Met de tijd, zegt Anouk, moet je niet rommelen. Diep weggedoken in de hersenen zit de nucleus suprachiasmaticus, de biologische klok, 25 duizend zenuwcellen groot. Die laat zich niet koeioneren door de Europese Richtlijn 2000/84/EG, of door de 'Wet tot Nadere Regeling van de Wettelijke Tijd'. Zinloze, ambtelijke pogingen de natuur te verstoren middels het instellen van een zomertijd.

De petitie tegen de zomertijd Beeld RV
De petitie tegen de zomertijdBeeld RV

Speleoloog Michel Siffre trok zich in 1962 twee maanden terug in een grot in de Franse Alpen; hij verloor zijn tijdsbesef in het permanente donker. Maar zijn lichaam hield vast aan een slaapwaakcyclus van 24 uur. Zo soeverein is de natuur.

De zomertijd is ingevoerd om energie te besparen maar het werkt niet, dat is luid en duidelijk bewezen. Chronobiologen vinden de zomertijd al jaren onzin: het levert niets op behalve mogelijke problemen. Er sterven meer mensen, zegt Anouk. De zomertijd is ingevoerd in 1977, tijdens de oliecrisis, ze was toen 6. Ze weet niet anders dan dat ze er last van heeft.

Maar met haar actie vlot het niet. Elk jaar is het weer zomertijd en bijna niemand tekent de petitie, al mag ze een paar keer op de radio. Misschien kon ze beter stoppen.

En nu is ze plotseling overal. Ineens krijgt Anouk zóveel verzoeken van de media dat ze nee moet zeggen. Loopt ze door de gangen van haar school, zie je iedereen knikken en kijken, ja ja dat is mevrouw Verhaaff. Van de televisie. Van de zomertijd.

Dat komt door Kees. Die weet hoe je kwesties agendeert. Kees Bos is de voorlichter van Annie Schreijer-Pierik, europarlementariër namens het CDA. Ook zij is tegen de zomertijd omdat, volgens Anouk, de boeren er last van hebben. Want koeien zetten geen klok vooruit, die willen gewoon op uur X gemolken worden. Kees heeft bedacht dat Annie de petitie van Anouk in ontvangst neemt. En hij stuurt het ANP een persbericht.

Annie Schreijer-Pierik neemt Verhaaffs petitie in ontvangst. Beeld EPA
Annie Schreijer-Pierik neemt Verhaaffs petitie in ontvangst.Beeld EPA

Het gevolg is dat Anouks petitie inmiddels 22.878 keer is ondertekend. Duizenden per dag erbij. Kees print dat allemaal uit op zijn kantoor in Brussel, en dan volgt de overhandiging in een zaaltje van het Europees Parlement. Na afloop belt ze enthousiast: het was geweldig.

Anouk weet: nu gaat het lukken. Frank zegt: jij gaat geschiedenis schrijven. Al die jaren hebben nut gehad, ze gaat door totdat de zomertijd is afgeschaft. Mijn hemel!, zegt Anouk. Dat een simpel meisje uit Rotterdam zoiets teweeg kan brengen.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Lees meer over zomertijd

Zomertijd-jetlag? Biologische klok verzetten is heel simpel
Avondmensen klagen meer over de overgang naar de zomertijd dan ochtendmensen. Maar hoe groot is het verschil tussen deze twee type slapers eigenlijk? Uit onderzoek blijkt dat onze biologische klok veel eenvoudiger is te 'verzetten' dan tot nu toe werd aangenomen.

Wetenschap is eruit: gedraai aan de klok nergens goed voor
Waarom verzetten we de klok eigenlijk elk half jaar? Uit onderzoek blijkt dat het meer nadelen dan voordelen heeft.

Stop met het gedraai aan de klok
Dit weekeinde gaat de klok weer een uur achteruit, maar waarom toch? Het verzetten van de klok is nergens goed voor, het kan zelfs schadelijk zijn. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden