Petitie Kinderombudsman stuit op onvermurwbare Kamer

De Tweede Kamer doet niets met ruim 40 duizend handtekeningen van burgers die het opnemen voor kinderombudsman Marc Dullaert. De initiatiefnemers overhandigden de petitie vanmiddag aan de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. De Nationale Ombudsman is aan zet, was de reactie van de Kamerleden.

De ruim 40.000 handtekeningen in een doos Beeld anp

Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen, die vorig jaar na een moeilijke en pijnlijke zoektocht werd aangesteld, liet half januari aan de Kamervoorzitter weten dat hij niet verder wil met Dullaert. Hij beroept zich op zijn recht om een eigen team samen te stellen. De huidige kinderombudsman moet daarvoor wijken. Het nieuws leidde direct tot felle reacties uit de Kamer en de samenleving. Maar vrijwel de voltallige Kamer legde zich na een besloten gesprek met Van Zutphen neer bij diens keuze.

In een kleine drie weken slaagden zeven bezorgde burgers erin 40.557 digitale handtekeningen te verzamelen. Onder de initiatiefnemers zijn een moeder, een grootvader, een jeugdpsychiater, een onderwijsjurist, een hoogleraar jeugdbescherming en de hoofdredacteur van de site Ouders Online. Ze pleiten voor een tweede termijn voor Dullaert en een steviger verankering van het instituut kinderombudsman naast de Nationale Ombudsman.

Reinier van Zutphen Beeld anp

Het blijft bij uiten van zorgen

De petitie-indieners menen dat de Wet Nationale Ombudsman de Tweede Kamer de bevoegdheid geeft om een kinderombudsman te herbenoemen. Bij een eerste aanstelling doet de Nationale Ombudsman een voordracht. Maar de wet stelt dat 'indien de Tweede Kamer voornemens is een substituut-ombudsman opnieuw te benoemen' zij daartoe kan beslissen zonder aanbeveling van de Nationale Ombudsman. De Kamer kan Dullaert redden, menen de betrokken burgers.

Dat kunnen wij niet, zeggen Kamerleden. 'De ombudsman heeft de wettelijke bevoegdheid om zijn eigen team samen te stellen', zegt CDA-Kamerlid Mona Keizer. Ze geeft toe: 'Het is geen fraai beeld.' Wat haar betreft mocht Dullaert door, maar nu Van Zutphen andere plannen heeft, gaat het CDA daar niet voor liggen. Zo denkt ook D66'er Paul van Meenen erover. Hij is fan van Dullaert, maar zijn verzet gaat niet verder dan het uiten van zorgen.

Ook D66-Kamerlid Pia Dijkstra, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken, zegt dat Van Zutphen aan zet is. 'Dit is niet onze bevoegdheid. Wij moeten ons houden aan de wet.' De Kamerleden van VVD en PvdA die bij het in ontvangst nemen van de handtekeningen waren, vertrokken meteen na het fotomoment. De Kamer gaat hier niet over, klinkt het ook in de coalitie.

(VLNR) Pia Dijkstra (D66), Liesbeth van Tongeren (Groenlinks), Farshad Bashir (SP) en initiatiefneemster Marieke Lenting tijdens de aanbieding van een petitie Beeld anp

Subcommissie

Geheel afzijdig houdt de Kamer zich echter niet. Een 'subcommissie' werkt met Van Zutphen aan een profielschets voor een nieuwe Kinderombudsman en helpt bij de zoektocht naar een opvolger van Dullaert. Dijkstra zit ook deze commissie voor. Het doel is om voor 1 april, het einde van Dullaerts eerste termijn, een opvolger te vinden. 'De inzet is om geen gat te laten vallen.'

Het is nog onduidelijk of Dullaert aanblijft na 1 april als tegen die tijd nog geen nieuwe kinderombudsman is gevonden. De leden van de commissie laten nauwelijks iets los. Ze verwijzen steevast naar de vertrouwelijkheid van de gesprekken met Van Zutphen. 'Dit gaat over personen.'

Ook de Nationale Ombudsman zelf geeft geen enkele inhoudelijke uitleg over de kwestie. Klachten over de kwestie neemt hij niet aan. 'U kunt hierover geen klacht indienen bij de Nationale ombudsman of over de Nationale ombudsman zelf klagen. In de wet is bewust gekozen voor een Nationale ombudsman die onafhankelijk is van welke instantie dan ook', staat te lezen op de site van het instituut.

Gesneuvelde voorganger

Bezorgde burgers kunnen zodoende slechts afwachten tot Van Zutphen en de Kamer hun stilzwijgen doorbreken en een vacature uitschrijven. De hoop op een tweede termijn voor Dullaert kunnen ze laten varen. In de Kamer speelt op de achtergrond de herinnering aan het debacle rond Van Woerkom, de gesneuvelde voorganger van Van Zutphen. In 2014 zocht de Kamer een nieuwe Nationale Ombudsman. Het werd ANWB-bestuurder Guido van Woerkom, maar die struikelde al snel over een ongepaste uitspraak uit zijn verleden. Na een tweede lange zoektocht werd Van Zutphen gevonden. Die wint het nu in de Kamer van Dullaert, want niemand zit te wachten op nog zo'n affaire als die van twee jaar geleden.

Discriminerende uitspraken over Marokkaanse taxichauffeurs deden Guido van Woerkom de das om Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden