Petitie en Kamervragen om RTL-programma olifantenjacht

De Partij voor de Dieren gaat Kamervragen stellen over het RTL-programma 5Extreem waarin wordt getoond hoe een Nederlander in Afrika op olifanten jaagt. Dat heeft fractieleder Marianne Thieme gisteravond laten weten via het programma RTL Late Night. Zij wil dat er een verbod komt om dit soort 'trofeereizen' vanuit Nederland te organiseren. Tegenstanders van de trofeejacht zijn eerder deze week een online petitie begonnen om te voorkomen dat RTL het programma uitzendt.

Redactie
Olifanten in dierenpark Emmen Beeld ANP
Olifanten in dierenpark EmmenBeeld ANP

Voor het programma volgden presentator Ewout Genemans en zijn crew een Nederlander op zijn olifantenjacht die hij voor enkele tienduizenden euro's in Nederland heeft geboekt. Met het programma willen de makers deze hobbyjacht aan de kaak stellen. Het moment waarop de man de olifant daadwerkelijk doodschiet wordt uit piëteit niet uitgezonden.

Diverse dierenwelzijnsorganisaties werken mee aan de uitzending. Zij vinden het net als Thieme raar dat de Nederlandse overheid niet harder optreedt tegen dit soort praktijken. Alleen het Wereld Natuur Fonds wilde niet meedoen, omdat de organisatie twijfelt of dit programma de juiste plek is om het onderwerp te bespreken.

Tegenstanders zijn bang dat het programma de interesse in dit soort jachten alleen maar aanwakkert. De petitie is inmiddels ruim vijfduizend keer ondertekend. De uitzending van 5Extreem over olifantenjacht staat begin oktober gepland.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Onzinnig
Ewout Genemans vindt de petitie die is gestart om zijn programma tegen te houden 'wat onzinnig'. In de show wordt een Nederlandse jager gevolgd die naar Afrika afreist om een olifant neer te schieten. 'Wij willen juist laten zien hoe erg het is', legt de tv-producent uit aan Algemeen Dagblad.

'Laat ik vooropstellen dat ik wekenlang heb getwijfeld. Maar deze man wilde graag zijn verhaal doen en ik hoop op mijn beurt dat er een discussie op gang komt', vervolgt de 29-jarige Ewout. "Dit is in veel landen volkomen legaal met als resultaat onder meer olifantenpoten die als paraplubakken in de woonkamer staan. Ik verbaas me er ook over en wil zo'n man begrijpen.'

Critici schrijven dat Genemans vooral op zoek is naar sensatie voor de kijkcijfers. Maar daar is Ewout het niet mee eens. 'Een sensatiezoeker is niet bezig met het vertellen van een compleet verhaal. En als je iets voor een commerciële omroep maakt, sta je al direct 10-0 achter. Ja, RTL wil kijkcijfers scoren. Maar je ziet daar steeds meer programma's over maatschappelijk relevante thema's opduiken.'

De producent zegt dat hij graag wil laten zien dat dit bestaat. 'Daar moet je je ogen niet voor sluiten. Ik wil deze aflevering in principe gewoon uitzenden.' Hoewel Genemans 100 procent achter zijn uitzending staat, zegt hij er toch nog eens kritisch naar te gaan kijken. 'Ik verwachtte wel reacties, maar hier ben ik wel van geschrokken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden