Peters verzweeg ook voor GroenLinks haar verhouding

GroenLinks-kandidate Mariko Peters heeft in 2006 tegenover haar partij gezwegen over haar amoureuze betrekkingen met subsidieverzoeker Robert Kluijver in sollicitatiegesprekken voor het Kamerlidmaatschap.

Mariko Peters. Beeld anp

Peters raakte afgelopen zomer in opspraak, omdat zij in Kabul een subsidieverzoek van haar geliefde beoordeelde. Buitenlandse Zaken (BZ) kon niet vaststellen dat zij belangen had verstrengeld. Wel vond het ministerie dat zij de relatie met de subsidieverzoeker veel eerder had moeten melden aan haar werkgever. Daarmee overtrad het latere Kamerlid de gedragscode voor diplomaten, oordeelde Buitenlandse Zaken.

Niets aan de hand
Kitty Roozemond, destijds voorzitter van de kandidatencommissie van GroenLinks, zegt hierover: 'Zoals elke kandidaat hebben wij in 2006 ook Mariko Peters gevraagd: 'Is er iets in jouw verleden waarvan je kunt inschatten dat het de partij in verlegenheid kan brengen?' Peters meende op dat moment dat er niets aan de hand was.' Roozemond, destijds vicevoorzitter van de FNV, herinnert zich dat oud-activist Wijnand Duyvendak desgevraagd wel allerlei zaken aandroeg die de partij moest weten.

GroenLinks laat weten dat Peters ná de kandidaatstelling van 2006 in de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer melding maakte van 'aantijgingen die voortvloeien uit haar privésituatie'. Ook bij de kandidaatstelling in 2010 deed ze dat.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden