nieuwsNRC Handelsblad

Peter Vandermeersch stopt als hoofdredacteur van NRC en wordt correspondent in Parijs

Peter Vandermeersch stopt als hoofdredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next. Hij vertrekt per 1 september en wordt voor zijn krant correspondent in Parijs, zo maakte hij woensdag bekend. Het is niet de eerste keer dat hij in de Franse hoofdstad is gestationeerd; voor de Belgische krant De Standaard zat hij al eerder in Parijs.

Peter Vandermeersch in 2012. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Peter Vandermeersch in 2012.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

De 57-jarige Vlaming legt zijn functie neer, omdat het mediabedrijf er volgens hem goed voorstaat en ‘het in deze mooie omstandigheden goed is om het stokje over te dragen aan een nieuwe hoofdredacteur’, schrijft hij woensdag in een e-mail aan zijn hele redactie. Vandermeersch begon op 1 september 2010 bij NRC. Daarvoor was hij elf jaar hoofdredacteur van De Standaard, waarvan de oplage onder zijn leiding flink groeide. Hij is de eerste buitenlander die de leiding kreeg van een Nederlandse krant.

Bij NRC volgde Vandermeersch Birgit Donker op, die als gevolg van een conflict als hoofdredacteur was vertrokken. Vandermeersch kreeg van de toenmalige eigenaren, investeringsmaatschappij Egeria en journalist/uitgever Derk Sauer, de taak de oplagedaling te stoppen en de krant te moderniseren.

Onder zijn leiding is NRC uitgebouwd tot een platform met allerlei digitale activiteiten. NRC Handelsblad stapte over op tabloidformaat, de redactie verhuisde van Rotterdam naar Amsterdam en de gescheiden redacties van NRC Handelsblad en nrc.next werden samengevoegd. In 2015 werd de krant overgenomen door Mediahuis, het Belgische concern dat Vandermeersch goed kende: het is de eigenaar van onder meer De Standaard.

‘Vrij agressieve verkoper’

‘Peter Vandermeersch heeft NRC zichtbaarder gemaakt, en ook minder suf en burgerlijk’, zegt Piet Bakker, mediaonderzoeker en voormalig lector crossmedia en journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. ‘Hij ging meteen de strijd aan met de grote concurrent, de Volkskrant. Dat typeert hem. Vandermeersch is een vrij agressieve verkoper, in de beste zin van het woord. Hij geloofde echt in zijn krant, dat straalde hij ook uit.’

Vandermeersch lag geregeld onder vuur. In 2012 raakte NRC in opspraak door een artikel over de toestand van (de later overleden) Prins Friso, die tijdens het skiën in het Oostenrijkse wintersportgebied Lech was getroffen door een lawine. De echtgenoot van de auteur van het stuk was een neurochirurg. Hem werd verweten zijn medische beroepsgeheim te hebben geschonden. Vandermeersch verdedigde het artikel in eerste instantie, maar kwam daar later op terug.

Hij is ook bekritiseerd voor zijn harde bestuursstijl en de harde manier waarop hij de redactie reorganiseerde. Daar zou de Vlaamse, meer hiërarchische cultuur botsen met de Nederlandse. Rob Wijnberg, de chef van nrc.next, vertrok na onenigheid met Vandermeersch over de koers van de krant en richtte De Correspondent op.

Onder leiding van Vandermeersch daalde de papieren oplage van NRC. Maar dat geldt ook voor alle andere grote kranten, zegt Piet Bakker. ‘In dezelfde periode zijn dagbladen als het Algemeen Dagblad en De Telegraaf veel harder getroffen. Daar komt bij dat NRC – net als de Volkskrant – een topper is op het gebied van digitale abonnementen. Die kranten scoren goed met weekendabonnementen; dan kun je doordeweeks alles online lezen en krijg je elk weekend een papieren krant.’

Tijdens zijn hoofdredacteurschap bij het NRC werd de charismatische en goedgebekte Vandermeersch een veel gevraagde gast op de Nederlandse televisie.

Nu de Vlaming bij NRC vertrekt, treedt ook adjunct-hoofdredacteur Marcella Breedeveld per 1 september terug. Het is nog onbekend door wie zij worden opgevolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden