Peter van Lindonk 1936-2013

Hij was uitgever en spreekstalmeester, maar bovenal was Peter van Lindonk een vrijgevochten geest.

Het motto van Peter van Lindonk klonk jaarlijks gedurende drie weken door Koninklijk Theater Carré: 'May all your days be circus days.' Hij was vijftien jaar lang spreekstalmeester bij het Wereldkerstcircus. Van Lindonk afficheerde zichzelf ooit in de Gouden Gids als verhalenverteller en mooiemensenverzamelaar. Verder was hij veertig jaar lang uitgever van de bijzonderste boeken. Sinds 1999 organiseerde hij ieder jaar met zijn echtgenote Nelleke van Lindonk het inspiratiecongres PINC (People, Ideas, Nature, Creativity ) in Zeist, 'een verkwikkelijke, onmisbare douche voor de geest'.


Van Lindonk overleed op 2 maart op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van een acute longfibrose. Hij werd geboren in Zutphen. Zijn vader en moeder waren jurist en zijn zus zou later ook voor dat beroep kiezen. Hij ging naar het gymnasium in Nijmegen, maar voelde niets voor een rechtenstudie. Hij was te veel een vrijgevochten geest. Omdat hij dol was op Franse chansons wilde hij eigenlijk een platenzaak beginnen, maar daar had hij het geld niet voor. Vervolgens probeerde hij de uitgeverij van zijn grootvader - Honig in Utrecht - nieuw leven in te blazen. Hij kocht onder meer de rechten van het eerste boek van Philip Roth Vaarwel Columbus, maar moest die doorverkopen toen ook dit plan mislukte.


Hij besloot vervolgens zelf een uitgeverij te beginnen waar hij in opdracht van bedrijven of andere organisaties speciale boeken maakte. Van Lindonk Special Projects (vLSP) maakte naam en faam als uitgever van ongewone en opvallende gelegenheidsuitgaven, jubileumboeken en promotieboeken. Van een boek in een ijsklont, tot een maffiaboek waar doorheen was geschoten, een kleurboek voor directeuren, een kinderjaarverslag voor software-ontwikkelaar BSO, tot een boek met ingebouwde radio voor Albert Heijn. Bijna zevenhonderd titels zijn verschenen. Heel bekend werd de serie kookboekjes die hij maakte voor het botermerk Blue Band en 't Koffertje (een uitgave met twee elpees en een boek ) van Wim Kan. In 2004 zou het volledige fonds worden overgedragen aan de Bibliotheek van Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.


Naast uitgeven was circus zijn andere passie. Hij miste nooit het jaarlijkse circusfestival in Monte Carlo. In 1987 werd hij gevraagd als spreekstalmeester van het Wereldkerstcircus in Carré. 'Circus was voor hem het summum van theater. In een circuspiste kun je je als artiest nergens verschuilen', zegt zijn echtgenote Nelleke van Lindonk. Hij zou vijftien jaar op zijn eigen wijze het Wereldkerstcircus doen, waarvan hij verslag deed in het boek Hooggeëerd Publiek.


Vanaf 1999 organiseerde hij het jaarlijkse PINC Congres, dat was geïnspireerd op één van de eerste TED Conferences die Van Lindonk bijwoonde in de VS. Bij PINC treden mensen uit verschillende vakgebieden op: het is een rariteitenkabinet van bijzondere mensen en beroepen, waar imkerkampioenen en snowboarders wedijveren met astronomen en wiskundigen. Van Lindonk maakte van deze wonderlijke mix één geheel, dat een louterend effect had op de aanwezige creatieven, mediamakers en zakenlieden. Ook organiseerde hij voor het NIVRA, het Nederlands Instituut van Registeraccountants, een zogenoemde kinderPINC met scholieren.


Een dag voor zijn overlijden zei hij nog dat het komende PINC Congres, gepland op 14 mei, beslist doorgang moest vinden.


Elke dinsdag Een necrologie van minder bekende bijzondere mensen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden