Peter van Kraaij

Een 'kwikzilveren engeltje' van 5 geeft een depressieve man weer zin.

EDITH KOENDERS

Peter van Kraaij: Wat rest

De Bezige Bij; 189 pagina's; euro 19,90.

In zijn debuutroman Wat rest beschrijft de Vlaamse film- en theaterregisseur Peter van Kraaij een uit het (zijn) leven gegrepen liefdesdrama dat zich voltrekt tussen een blanke regisseur en een jonge Rwandese vluchtelinge.

Op een ochtend in Kigali maakt de ikfiguur zich op voor een pijnlijk afscheid. 'Het bloed stremt in zijn aderen' en niets kan zijn geliefde 'nog lokken uit het maquis van haar eenzaamheid', terwijl ze 'zich schuilhoudt in het struikgewas van haar pijn'.

Toch is Wat rest gelukkig meer dan het zoveelste melodramatische relaas van een versmade liefde, het beschrijft op invoelende wijze de geschiedenis van Lin, de geliefde. Zij heeft als jong meisje de genocide van Rwanda overleefd en is later met haar dochtertje Ange het land ontvlucht. Het is vooral dankzij dit 'kwikzilveren engeltje' van 5 dat de regisseur langzaam weer tot leven wordt gewekt, nadat hij in een depressie was weggezakt.

Hij ontfermt zich over moeder en kind, met toewijding en een groot hart. Tot dat hart begint te verlangen naar meer, naar intimiteit, naar liefde. En liefde kan Lin vermoedelijk niet meer geven, getraumatiseerd als ze is.

Haar deel van het verhaal is ingetogener en lichter van toon, terwijl wat ze heeft meegemaakt elke beschrijving tart. Als Van Kraaij loskomt van zijn eigen smart en een ander in het voetlicht laat treden, blijkt dat hij fraai en overtuigend kan schrijven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden