Peter Römer, Edith Schippers, Mounir Samuel

Het romandebuut van Mounir Samuel, een ode aan bijzondere stedelingen, Edith Schippers' helpers, ziek van je werk en andere net verschenen titels.

Peter Römer, De Fontein; euro 9,99 Beeld .

Een psychologe vindt bij eenboekhandel tussen de afgeprijsde titels Het verhaal van de eenzaamheid, dat ze vergeet te kopen. Als ze teruggaat naar de zaak, hoort ze dat het betreffende boek is verkocht aan 'een opvallend mooie verschijning'. Dat blijkt de mysterieuze Zetá Maria Martínez, die jaren geleden haar ouderlijk huis verliet om in Spanje te zoeken naar haar verdwenen vader, haar held die onaangekondigd uit haar leven verdween. Zo begint Liefde is een rebelse vogel van Mounir Samuel, (1989), voorheen bekend als politicologe en Midden Oosten-deskundige Monique Samuel.

Mounir Samuel, Jurgen Maas; euro 19,95 Beeld .

Schrijfplannen heeft de langharige Chamiel Flierman wel, maar vooralsnog staat hij rood bij de bank. Daarom neemt hij een baantje in uitvaartcentrum De Passage, alwaar hij na het aanbellen schrikt, omdat een varken de deur opent. Later ontwaart hij toch de contouren van een menselijk gezicht, en komt uit het varken de uitvaartmanager Henk te voorschijn. Fliermans passage is de eerste roman van Martijn Benders (1971), die eerder lof oogstte met zijn dichtbundel Wat koop ik voor jouw donkerwilde nachten, Willem.

Martijn Benders, van Gennep euro 19,90 Beeld .

In de roman Macht en verzet van Ilja Trojanow (Bulgarije, 1965), door José Rijnaarts vertaald naar de Duitse vertaling, komen de Bulgaarse jongens Konstantin en Metodi tegenover elkaar te staan, als de eerste een verzetsstrijder wordt en de laatste een agent van de staatsveiligheidsdienst. Trojanow baseerde zijn verhaal op mondelinge en schriftelijke getuigenissen van een groot aantal voormalige politieke gevangenen en van enkele officieren b.d. van de staatsveiligheidsdienst van de Volksrepubliek Bulgarije, die tot 1989 bestond.

Ilja Trojanow, De Geus; euro 19,95 Beeld .

De mooiste barvrouw van Rotterdam is Tineke Speksnijder van De Schouw, waar ze al meer dan tien jaar staat. Ze is misschien geen jonge vrouw meer, 'maar dat maakt na twee glazen ook niet meer uit'. Dit dubieuze compliment komt van Ernest van der Kwast, die in Het wonder dat niet omvalt zestig odes brengt aan mensen die de stad kleur geven.

Ernest van der Kwast, De Bezige Bij; euro 16,99 Beeld .

Voor wie zich na de berichtgeving in de media vertwijfeld afvroeg of minister Edith Schippers van Volksgezondheid in haar H. J. Schoo-lezing van begin september nu allerlei verstandige en genuanceerde uitspraken deed of toch vooral een gemakkelijk verkiezingspraatje afstak, heeft Elsevier (dat de lezing sinds 2009 organiseert) nu de integrale en geannoteerde tekst van De paradox van de vrijheid uitgegeven. In het dankwoord de namen van degenen die Schippers hielpen, onder wie Martine Boelsma, Afshin Ellian, Joshua Livestro en Klaas Dijkhoff.

Edith Schippers, Elsevier boeken; euro 9,95 Beeld .

In het najaar van 2015 kreeg de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts te horen dat ze borstkanker had. In Er gebeurde dit, er gebeurde dat staat een aantal autobiografische verhalen, over de ziekte, maar ook over andere ellendige dan wel vreugdevolle gebeurtenissen in haar leven. Op het omslag staat ze zelf afgebeeld, met een bontje om het blote bovenlijf en een tulbandachtige muts op het hoofd. Hij is genomen na de diagnose borstkanker, maar voor de operatie, schrijft ze in het intro: 'Het was onduidelijk of die borst al dan niet zou worden geamputeerd. Afscheid van een gave borst, zo heet de foto, want hoe dan ook zou mijn borst er gehavend uit komen.'

Kristien Hemmerechts, De Geus; euro 19,95 Beeld .

Er zijn veel mensen die een burn-out hebben gehad - een op de zeven mensen wordt ziek van zijn werk - maar niet veel die daar vervolgens een grappig en onderhoudend boek over kunnen schrijven. Florien Vaessen doet dat wel, in Op de bank. Hoe ik ziek werd van mijn werk. Net als een miljoen andere Nederlanders. Vaessen was communicatiemanager bij ABN Amro, waarover ze helaas geen doekje opendoet: 'Je zult in dit boek geen bedrijfsgeheimen tegenkomen, geen vuile was.' Het is vooral het verhaal dat ze zelf had willen lezen toen ze plotseling ziek werd van haar werk, want: 'Het jaar dat ik ziek werd was zonder twijfel een van de leerzaamste jaren uit mijn leven.'

En dan is er ook weer gewoon een nieuwe Baantjer, of eigenlijk liever gezegd een nieuwe De Cock, want Appie Baantjer overleed in 2010. De Cock en de zoete wraak, nummer 79 in de reeks over de Amsterdamse rechercheur De Cock en zijn collega Vledder van bureau Warmoesstraat is geschreven door acteur/auteur Peter Römer, die al vijf eerdere delen op zijn naam heeft. Spoiler alert: ook in dit deel vallen doden.

Florien Vaessen, Balans; euro 17,95 Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden