NieuwsZaak-Holleeder

Peter R. de Vries vs. Willem Holleeder: de strijd om de opnames

Al jaren wordt Willem Holleeder in verband gebracht met liquidaties in de onderwereld. In 2011 nam Peter R. de Vries een telefoongesprek op met Holleeder met als belofte dat hij de tapes pas zou openbaren als Holleeder zou komen te overlijden. Maar nu worden dinsdag 12 februari alle fragmenten afgespeeld bij RTL Boulevard. Dit schreven we tot nu toe over de opnames.

Rechtbanktekening van de voortzetting van het strafproces tegen Willem Holleeder waarbij misdaadverslaggever Peter R. de Vries opnieuw moest getuigen.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van de voortzetting van het strafproces tegen Willem Holleeder waarbij misdaadverslaggever Peter R. de Vries opnieuw moest getuigen.Beeld ANP

De misdaadjournalist nam in 2011 een telefoongesprek op met Willem Holleeder. Destijds zat Willem Holleeder in de gevangenis. Zijn toenmalige advocaat Stijn Franken stelde zijn advocatentelefoon beschikbaar aan Peter R. de Vries zodat hij een uur lang onopgemerkt met Holleeder kon bellen. Het opgenomen telefoongesprek is een toelichting op een brief van Holleeder uit 2011. In die brief verzoekt Holleeder de journalist om ‘na mijn onnatuurlijke dood’ de opnames te publiceren.

Acht jaar lang heeft de Vries deze opnames bewaard, maar nadat Holleeder de misdaadverslaggever met de dood had bedreigd, besloot hij de opnames terug te luisteren. ‘Ik wist niet wat ik hoorde en heb dit gedeeld met officier van justitie Lars Stempher. Die was er heel blij mee’, zegt Peter R. de Vries. Door de opname krijgt het proces tegen hem een nieuwe wending.

Peter R. de Vries (M) arriveert bij de Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Osdorp. De misdaadverslaggever getuigt opnieuw in het strafproces tegen Willem Holleeder.  Beeld ANP
Peter R. de Vries (M) arriveert bij de Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Osdorp. De misdaadverslaggever getuigt opnieuw in het strafproces tegen Willem Holleeder.Beeld ANP

In dat gesprek doet Holleeder namelijk uitspraken die belastend zijn voor hemzelf, voor drugshandelaar Dino S. en diens advocaten, en ontlastend voor zakenman Jan-Dirk Paarlberg, die 4,5 jaar celstraf kreeg voor het witwassen van geld dat Holleeder had afgeperst. Vanwege de uitspraken worden op 14 januari niet langer, zoals gepland, Holleeders persoonlijke omstandigheden behandeld, maar moet Peter R. De Vries over de nieuwe geluidsopname komen getuigen. Tijdens de zitting sprak hij over zijn vriendschap met Heineken-ontvoerder Cor van Hout, zijn band met de zussen-Holleeder en de bedreiging die Willem Holleeder in 2013 aan zijn adres uitte.

Uiteindelijk kondigt Peter R. de Vries aan alle opnames te openbaren bij een speciale aflevering van het televisieprogramma RTL Boulevard. ‘Bedenkelijke journalistiek. Als reactie op het vrijgeven van de opnames besluiten de advocaten van Dino S., van het kantoor Ficq & Partners. ‘in het belang van cliënt’ Dino S. het transcript van de Holleeder-tape online te zetten.

De officieren van justitie beginnen op 14 februari aan het requisitoir in de zaak tegen Willem Holleeder. Op 1 maart volgt de strafeis. Als Willem Holleeder wordt veroordeeld, dreigt voor hem levenslang. Lees hier meer over de verdachte zelf, de aanklagers, advocaten en rechters in zijn proces en de mensen die hij zou hebben laten vermoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden