Peter R. de Vries is echt tegen doodstraf

Peter R. de Vries zegt het maandagmiddag nog één keer: hij is niet voor de doodstraf. De boodschap is gericht aan de trouwe kijkers van het televisieprogramma van de misdaadverslaggever die denken dat het het eerste is wat hij gaat doen als hij straks minister-president is: de doodstraf invoeren....

Dát velen dat denken, merkt hij aan alle spontane reacties die hij de afgelopen maanden kreeg op zijn voornemen de politiek in te gaan. Hij moet de mensen teleurstellen, de doodstraf blijft verboden. ‘Ik ben daar namelijk hartstochtelijk tegen’, aldus de Vries.

Waar hij allemaal vóór is en waar hij in politiek opzicht geplaatst moet worden, wil hij nog steeds niet vertellen. Volgende week pas presenteert hij het programma waarmee hij de Tweede-Kamerverkiezingen van mei 2007 tegemoet gaat met zijn Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang. ‘Dan gaat de sneeuwbal rollen’, zegt De Vries.

Niettemin beleeft de opgetrommelde pers in zijn ogen ook nu al ‘een historisch moment’: de website van de partij (prdv.nl) gaat officieel de lucht in. Er wordt een speciale persconferentie voor belegd in het kantoor van het internetbedrijf in Soest dat de site voor de partij beheert.

‘Dit is het begin van onze marsroute naar Den Haag’, markeert De Vries de gebeurtenis. De kans dat hij zijn plan doorzet en dat de kiezers straks daadwerkelijk op hem kunnen stemmen, lijkt daarmee een stuk groter geworden. Zelf houdt de partijleider à la Hans Wiegel nog altijd een slag om de arm. ‘We kunnen gaandeweg de route altijd nog uitstappen.’

Genoeg enthousiastelingen die de mars graag willen meemaken. Alleen al afgelopen zomer kreeg De Vries naar eigen zeggen meer dan 1200 mailtjes van mensen die graag iets voor de PRDV willen doen. Zo ziet hij zich geplaatst voor hetzelfde probleem als waarmee eerst Leefbaar Nederland en later de Lijst Pim Fortuyn in 2002 te maken hadden: ‘We proberen de gelukzoekers buiten te houden. Daarom houden we de deur nog even dicht. Eerst het partijprogramma, de rest komt later.’

Het kader van de partij begint intussen vorm te krijgen. De Vries heeft in het bestuur assistentie van onder anderen Jan Nagel (ex-Leefbaar Nederland), oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting en Peter Schouten. Die laatste is ondernemer en onder meer oud-directeur van tijdschriftenuitgever Audax. Oud-minister en PvdA-coryfee Bram Peper is ‘adviseur’ van De Vries. Meer trouwens ook niet, benadrukt Peper later op de dag. Hij blijft lid van de PvdA.

In afwachting van het partijprogramma moet de achterban zich nog een weekje behelpen met de site. Daar is volop ruimte voor communicatie met De Vries, die hoopt op permanent ‘tweerichtingsverkeer’ met zijn aanhangers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden