Peter Middendorp: 'Krols woorden zijn als zijn erectiepillen. Ze doen het niet'

'Henk Krol deinst niet terug, hij schaamt zich niet', constateert Volkskrantcolumnist Peter Middendorp.

Henk KrolBeeld anp

Heeft u weleens iets van Henk Krol gekocht, de voorman van 50Plus? Hij verkocht ondeugdelijke erectiepillen, Libifit geheten. Het staat op zijn Wikipedia-pagina, onder de vermelding dat hij zich ten onrechte initiatiefnemer van Roze Zaterdag in Tilburg noemt. De verkoop van ondeugdelijke erectiepillen heeft Henk Krol geen slecht gedaan, integendeel: ondeugdelijke erectiepillen zijn een ideaal product om een cent aan te verdienen. De markt is onverzadigbaar, de mensen hebben er ontzettend veel van nodig.

Achter zijn huis bevindt zich een overdekte zithoek met kachel, warmtelampen, lampionnen, een buitenfornuis van Italiaans design. Er is ook een vijverpartij met een mannelijk naakt, een jacuzzi met een buitendouche. Een droomtuin eigenlijk, waarin een oudere, om vurig liefdesspel verlegen, een hele middag zou willen doorbrengen.

Heeft u weleens naar Henk Krol geluisterd? Het is nooit waar wat hij zegt. Nog nooit heeft een waar woord hem verlaten. Hij liegt en liegt, in krant, Kamer en jacuzzi, de haren droog, de armen op de randen. Zijn woorden zijn als zijn pillen. Ze doen het niet. De enige die er wat aan heeft, is de libifitte voorman zelf.

Al minstens een half jaar proberen journalisten hem erop te wijzen dat zijn verhalen over beklagenswaardige ouderen, keihard door de overheid gepakt, het hardst van alle groepen, niet kloppen. Ze hebben cijfers meegenomen, van het CBS, die zeggen: ouderen zijn niet arm, maar rijk. Zij worden niet gepakt, maar ontzien.

Henk Krol deinst niet terug, hij schaamt zich niet. Hij zet zijn hoofd tussen de schouders, kromt zich over microfoon of opnameapparaat, en zegt 'ja maar' met een zachte en geknepen stem, alsof Maurice de Hond vergat het peilstokje te verwijderen.

Tweedeling
Dan recht hij zijn rug en heft het hoofd. De tijd is aan vertwijfeling en wapperende handen. 'Dit is appels met peren vergelijken', zegt hij, 'er wordt met cijfers gelogen, maar ik ben tegen een tweedeling tussen jong en oud.' Als de interviewers tegenwerpen: 50Plus is tweedeling, de tweedeling bent u, legt hij een hand op de borst en sluit de ogen: 'Dan ben ik niet de juiste vertegenwoordiger van deze partij.'

Geld wordt eerst verzameld, gaandeweg het leven, en vloeit later weer naar beneden, door de generaties - dat heeft geld met liefde gemeen. Heeft u Henk Krol weleens in de Kamer aan het werk gezien? Als hij zijn leeftijdgenoten niet beklaagt, rent hij naar de microfoons om het kabinet te helpen het inkomen van studenten te verkleinen.

Henk Krol twinkelt met zijn ogen, de hele tijd - hebt u weleens naar hem gekeken? Hij twinkelt en hij twinkelt, wat er ook gebeurt. Hoe komt hij aan die twinkel? Wat heeft hij te twinkelen? En, wat meer is, hoe krijgen we die twinkel er weer vanaf?

Het verhaal gaat dat zijn ogen blijven twinkelen, al gooi je een bal tegen de zijkant van zijn hoofd. Blijft dat ook zo na een tweede worp, een derde of een vijfde? Je zult het moeten proberen, denk ik, anders kom je er niet achter. Meten is weten. Feiten zijn belangrijk.

Peter Middendorp is columnist van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden