Peter Middendorp: 'Bleker en Rutten maakten er een zeer wedstrijdje van'

Het gebeurt eigenlijk nooit dat voetbaltrainers na wedstrijden weigeren de scheidsrechter een hand te geven. Al is het op het nippertje - altijd is er wel een restje verstand of decorum dat hen ervan weerhoudt de wereld iets kleins te laten zien.

PSV-trainer Rutten geeft scheidsrechter Blom bewust geen hand na de wedstrijd tegen FC Twente (2-2).Beeld anp

Zaterdagavond brak PSV-trainer Rutten met de traditie. Hij gaf scheidsrechter Blom niet een beetje stiekem of achter de schermen geen hand, maar maakte er midden op het veld een hele opvoering van. Iedereen moest het zien.

Blom had Strootman (PSV) een rode kaart gegeven, waarna Twente nog met 2-2 gelijk had gemaakt. Rutten kon daar niet tegen. Hij heeft een hart van goud, hij kan alleen niet tegen onrecht. 'Als er rook uit mijn oren kon komen,' zei hij tegen Eredivisie Live, 'spuwde ik nu vuur.'

'Ik zal hier wel kritiek op krijgen,' zei hij daarna, 'maar ik ben altijd een heer, ook in het verkeer. Ik heb altijd respect, maar dit kon gewoon niet.'

Het was een begrijpelijke reactie. Geconfronteerd met de selectieve verontwaardiging van hen die over ons beschikken, is alle redeloosheid gepast. De hele week ben je rustig, doe je niets, en dan pakken ze je op die paar minuten dat je je vrouw uit het raam hebt gegooid.

'In de eerste helft kwam Blom al heel pedant naar me toe,' zei Rutten, rillend van afschuw. 'Of ik kon ophouden met mijn wilde gebaren en mijn constante kritiek op de leiding. Alsof ik als een of andere idioot langs de lijn had gestaan!'

Ik weet eerlijk gezegd niet of Rutten als een idioot aan de lijn heeft gestaan - ik kan me er wel iets bij voorstellen, maar dat is iets anders - want ik zat de hele tijd vergeefs naar de tribunes te kijken of ik staatssecretaris Bleker (CDA) ook ergens zag.

Toen het vrijdagavond in Pauw & Witteman even niet over Bleker ging, schoof hij een briefje naar Mauro, de jongen die na acht jaar in een Nederlands pleeggezin door toedoen van het CDA naar Angola wordt gestuurd, met daarin de vraag of Mauro soms zin had met hem mee te gaan naar Twente - PSV.

Dat had Mauro niet natuurlijk, en sindsdien wilde ik graag weten of Bleker nu naast een lege stoel naar de wedstrijd zat te kijken, in de gauwigheid een ander jongetje op de kop had getikt, of had gedacht: zonder jongetje hoeft het voor mij ook niet meer.

Net als Rutten zei Bleker: 'Ik zal hier wel kritiek op krijgen.'

In zekere zin een hele opluchting. Alles werkt, alle inwendige signalen, prikkels en tekenen doen het gewoon - een hardware-probleem is het niet - maar intussen hadden ze er met zijn tweeën wel een beetje een zeer wedstrijdje van gemaakt.

De laatste vraag aan Rutten luidde: 'Waarom was die rode kaart zo onterecht, wat is er dan volgens u precies gebeurd?' Dat weet ik niet, zei hij. 'Ik heb de beelden van de overtreding nog niet gezien.'

Peter Middendorp is columnist van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden