Pesticiden moet je van groente en fruit wassen: klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: bestrijdingsmiddelen hoor je af te wassen van groente en fruit.

Ronald Veldhuizen
null Beeld anp
Beeld anp

Een bijzondere wending dook ineens op in de KRO/NRCV-documentaire Foute Shit!, over bestrijdingsmiddelen op illegale nederwiet. Om het punt te maken dat wiet roken een gevaarlijke manier is om pesticiden binnen te krijgen, zegt een cannabisonderzoeker voor de camera: 'Pesticiden (...) zijn bedoeld voor appels, aardbeien of kersen. Dan weet je dat je die kunt wassen of behandelen zodat het er niet meer op zit.' Ho even, vroeg een lezer van deze krant: is het dan tóch nodig om groente en fruit te wassen zodat je geen giftige bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt?

Nee, dat heeft geen zin, zegt Pieter Spanoghe, een hoogleraar aan de universiteit van Gent die veel onderzoek doet naar pesticiderestjes op groente en fruit. 'Als je pesticiden met kraanwater eraf zou kunnen wassen, zou een regenbui hetzelfde doen', zegt hij. 'Een boer zou dan na elke bui opnieuw bestrijdingsmiddelen moeten aanbrengen. De meeste pesticiden zijn daarom niet wateroplosbaar of trekken de plant in.' Wassen spoelt dus maar een klein deel van de giffen weg.

De tweede vraag is natuurlijk of die restjes bestrijdingsmiddelen een gezondheidsprobleem vormen. Gelukkig niet, laat Ivonne Rietjens weten, hoogleraar toxicologie aan de universiteit Wageningen. Pesticiden kunnen in principe giftig zijn, maar alleen als ze qua hoeveelheid de wettelijke norm stevig overschrijden. Ze wijst erop dat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) regelmatig controleert of dat gebeurt. Met steekproeven van ruim 80 duizend stuks groenten en fruit blijkt dat 97 procent binnen de wettelijke norm blijft. De resterende 3 procent overschreed de grenswaarde slechts lichtjes. Die overschrijdingen leveren geen gezondheidsgevaar op, omdat de grenswaarde van die EFSA-norm extreem streng is afgesteld.

Toch adviseren de experts - net als het Voedingscentrum - om groente en fruit even af te spoelen, omdat er bacteriën op kunnen zitten en zodat je tenminste geen zand hoeft te eten. Daarbij spoel je waarschijnlijk ook een klein beetje pesticiden weg, maar omdat het grootste deel blijft zitten en het geen gezondheidsgevaar oplevert, beoordelen we de bewering als 'twijfelachtig'.

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden