Pervez Musharraf behaalt omstreden monsterzege

De Pakistaanse generaal Pervez Musharraf heeft het referendum van dinsdag over verlenging van zijn presidentschap met grote cijfers gewonnen: 98 procent vulde 'ja' in....

'Het is een grootse overwinning voor het Pakistaanse volk', zei de minister van Informatie, Nisar Memon. 'Ze hebben zich niets aangetrokken van de negatieve propaganda van de oppositie.' De meeste politieke partijen hadden opgeroepen tot een boycot van het referendum.

Het opkomstpercentage van meer dan 50 procent noemde Memon ver boven verwachting. Dinsdag verklaarde hij een opkomst van 25 procent voldoende te vinden. Bij de parlementsverkiezingen van 1997 was de opkomst 35 procent.

De vorige militaire leider, Zia ul-Haq, die zijn presidentschap via een referendum probeerde te legitimeren, behaalde volgens de officiële uitslag eveneens bijna 98 procent 'ja'-stemmers. Ook toen, in 1984, werd gesproken van grootscheepse manipulatie van de stembusgang.

Aangezien er dinsdag geen kieslijsten waren, zal het opkomstpercentage nooit precies kunnen worden vastgesteld. Iedereen kon overal stemmen. In Karachi en Lahore, de grootste steden in Pakistan, was het volgens onafhankelijke waarnemers heel stil op de stembureaus. Oppositiepartijen schatten de opkomst onder de 10 procent. Zij riepen Musharraf op af te treden.

'Het was een farce', zei I.A. Rehman, van de onafhankelijke mensenrechtencommissie van Pakistan (HRCP) woensdag. 'De kwestie van de opkomst is totaal irrelevant, want de stembussen zijn overal gevuld met valse stemmen.' De onregelmatigheden hebben 'onze ergste verwachtingen overtroffen', zei Afrasiab Khattak van de commissie. De HRCP meldde dat de 'vrijwillige opkomst' heel laag was, dat velen dubbel gestemd hebben en dat vaak niet eens gevraagd werd naar identiteitspapieren.

Ook journalisten zagen dat stembussen werden gevuld door beambten. Volgens het dagblad The Nation hebben functionarissen in verscheidene stembureaus 's avonds de instructie gekregen om de stembussen te vullen met de overgebleven stembiljetten.

Onder militairen, regeringsfunctionarissen en werknemers in de publieke sector was de opkomst het hoogst. Een beambte in de stad Rawalpindi meldde dat in zijn stembureau honderden ambtenaren kwamen stemmen die de opdracht hadden gekregen 'ja' te stemmen. 'Als ze ''nee'' stemden, werd hun stem veranderd.' In gevangenissen was de opkomst 100 procent.

'De mensen hebben hun oordeel gegeven en als politieke krachten dat niet accepteren', zei minister van Informatie Memon, 'is dat een ontkenning van de democratie'.

Musharraf, die in oktober 1999 door een staatsgreep aan de macht kwam, achtte het referendum nodig om zijn economische en politieke hervormingen te kunnen doorvoeren onafhankelijk van de uitslag van de parlementsverkiezingen die in oktober worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden