Peruaanse president Kuczynski houdt eer aan zichzelf na betrokkenheid bij corruptieschandaal en treedt af

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski is woensdag afgetreden. Kuczynski's politieke leven hing al maanden aan een zijden draadje vanwege zijn betrokkenheid bij een corruptieschandaal. Als hij de eer niet aan zichzelf had gehouden, zou hij donderdag door het parlement zijn afgezet.

Pedro Pablo Kuczynski verlaat het regeringsgebouw na het bekendmaken van zijn aftreden. Beeld afp
Pedro Pablo Kuczynski verlaat het regeringsgebouw na het bekendmaken van zijn aftreden.Beeld afp

Kuczynski won in 2016 de presidentsverkiezingen, maar kwam vorig jaar onder vuur te liggen omdat hij tussen 2004 en 2007 voor ruim 3 miljoen euro aan steekpenningen zou hebben aangenomen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Kuzcynski was in die periode werkzaam als minister van Financiën en vice-president.

De president gaf toe dat een van zijn bedrijven geld had gekregen van Odebrecht, maar daar zou volgens hem niets illegaals aan zijn. Het parlement begon desondanks een afzettingsprocedure, die Kuczynski in december op een haar na overleefde. Toen onlangs nieuw belastend bewijs aan het licht kwam, besloot het parlement opnieuw te stemmen over afzetting. Die stemming zou donderdag plaats vinden, maar zover kwam het niet.

Want dinsdag bracht oppositiepartij Fuerza Popular (FP) een aantal explosieve video's naar buiten. Daarop is te zien hoe FP politicus Kenji Fujimori partijleden probeert over te halen Kuczynski's huid te redden. De video's dateren uit december, en lijken de vermoedens te bevestigen dat Fujimori en Kuczynski het destijds op een akkoordje hebben gegooid.

Video's als druppel

De impeachmentprocedure was in gang gezet door Keiki Fujimori, de zus van Kenji en partijleider van de FP. Zij verloor in 2016 de verkiezingen van Kuczynski, en wilde hem kost wat kost ten val brengen. Maar Kenji had andere plannen. Hij zorgde er in het geheim voor dat zijn partijgenoten tegen afzetting stemde, in ruil daarvoor zou Kuczynski zijn vader gratie verlenen. De 79-jarige oud-dictator Alberto Fujimori zat in de gevangenis wegens corruptie en mensenrechtenschendingen.

En zo geschiedde, op kerstavond maakte Kuczynski de vrijlating van de oud-dictator wereldkundig. Duizenden Peruanen gingen woedend de straat op. Ze voelden zich bekocht door de president, die tijdens zijn campagne stellig beweerde nooit gratie te zullen verlenen aan de gehate Fujimori. Ook linkse oppositiepartijen, die Kuczynski hadden gesteund in zijn eindstrijd met Keiko Fujimori, zagen zijn koehandel als groot verraad.

Keiko Fujimori was op haar beurt woedend over de rebellie van haar broer. Haar wraak kwam dinsdag en was zoet. Want met het naar buiten brengen van de video's leverde ze bewijs voor het illegale gekonkel. Daarmee maakte ze niet alleen de positie van de president onmogelijk, ook Kenji ziet zich in de verdediging gedwongen. 'Ik betreur de criminele houding van de FP en mijn zus', zei hij na zich te hebben beklaagd over de 'gemanipuleerde en op illegale wijze verkregen video's'.

Pedro Pablo Kuczynski tijdens zijn afkondiging met zijn kabinet achter hem. Beeld afp
Pedro Pablo Kuczynski tijdens zijn afkondiging met zijn kabinet achter hem.Beeld afp

Trump, Castro en Maduro

Kuczynski deed de video's af als 'een verzinsel', en hij ontkende politici te hebben omgekocht. Maar de verontwaardiging over de video's was te groot, en de druk op Kuczynski werd onhoudbaar. Gisteren werd duidelijk dat hij de impeachment stemming niet zou overleven en om zich die vernedering te besparen, diende Kuczynski zijn ontslag in. Vice-president Martín Vizcarra neemt het stokje over.

Vizcarra staat direct voor een grote vuurproef. Want over drie weken vindt de Top van de Amerika's plaats in hoofdstad Lima. Het wordt het eerste bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Latijns-Amerika, en ook de Cubaanse president Raúl Castro zal aanwezig zijn. De Venezolaanse president Nicolás Maduro is niet uitgenodigd, maar is wel van plan te gaan. Het is nu aan gastheer Vizcarra om dit diplomatieve wespennest in goede banen te leiden.

2018 is een belangrijk verkiezingsjaar in Latijns-Amerika. Mexico, Colombia, Cuba, Paraguay, Costa Rica, Brazilië, Venezuela, ze kiezen allemaal een nieuwe president. En overal hangt het de schaduw van het immense omkoopschandaal door bouwgigant Odebrecht boven de campagnes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden