NieuwsPeru

Peruaanse parlement zet president af wegens corruptie

De Peruaanse president Martín Vizcarra heeft zijn aftreden afgekondigd, uren nadat het parlement had besloten hem af te zetten wegens corruptie. Het vertrek van Vizcarra heeft Peru in een politieke crisis gestort in de aanloop naar nieuwe presidentsverkiezingen.

Demonstrant houdt een bord op met ‘vacature voor vizacarrata’, en maakt gebruik van de spelling van de achternaam van president Vizcarra om hem een rat te noemen. Beeld AP
Demonstrant houdt een bord op met ‘vacature voor vizacarrata’, en maakt gebruik van de spelling van de achternaam van president Vizcarra om hem een rat te noemen.Beeld AP

Parlementsvoorzitter Manuel Merino wordt dinsdag beëdigd om de rest van Vizcarra’s ambtstermijn, die in juli afloopt, uit te zitten. In het voorjaar gaan de Peruanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Vizcarra was geen kandidaat meer.

De populaire president zag zich gedwongen op te stappen nadat een onverwacht grote meerderheid in het parlement, dat in handen is van de oppositie, zich tegen hem had gekeerd. De president wordt al lange tijd achtervolgd door beschuldigingen, onder andere van parlementariërs, dat hij steekpenningen zou hebben aangenomen toen hij gouverneur was. De beschuldigingen waren opmerkelijk, omdat Vizcarra in 2018 juist aantrad met de belofte om overheidscorruptie te bestrijden.

In het parlement heerst ook onvrede over zijn aanpak van de coronacrisis, en de economische gevolgen van de lockdown die hij had afgekondigd. Peru is met 35 duizend coronadoden een van de zwaarst getroffen landen in Latijns-Amerika. Van de 130 parlementariërs stemden 105 voor Vizcarra’s afzetting, terwijl de steun van minimaal 87 parlementsleden nodig was.

Steun aan president

Hierop kondigde Vizcarra aan dat hij het besluit niet zou aanvechten. ‘Ik verlaat vandaag het presidentiële paleis’, zei de president in een toespraak tot zijn kabinet en medewerkers. ‘Ik keer vandaag terug naar huis.’ Duizenden Peruanen betuigden in de hoofdstad Lima hun steun aan de aftredende president. Parlementsvoorzitter Merino riep op tot kalmte. Hij verzekerde hun dat de verkiezingen gewoon door zullen gaan.

Het is de tweede afzettingsprocedure in korte tijd tegen Vizcarra, die al sinds zijn aantreden op gespannen voet stond met het parlement. De eerste procedure was in september, onder andere vanwege beschuldigingen dat hij een corruptie-onderzoek beïnvloed zou hebben. Die poging tot afzetting mislukte omdat een minderheid van het parlement hem steunde. Justitie en parlementariërs begonnen eerder dit jaar een onderzoek naar het inhuren van een onbekende zanger door de regering, om motiverende gesprekken met ambtenaren op een ministerie te voeren.

De zanger zou contacten op het presidentiële paleis in hebben geschakeld om aan het contract te komen. Een oppositie-parlementariër kwam toen met audio-tapes die de indruk wekten dat Vizcarra zijn medewerkers had geïnstrueerd om te liegen over zijn contacten met de zanger. De president ontkende de beschuldigingen. Hij zei dat de opnames gemanipuleerd waren. In de tweede zaak, waar nu wel een meerderheid van het parlement voor stemde, werd de president ervan beticht dat hij zo’n 530 duizend euro zou hebben aangenomen om overheidscontracten aan bouwbedrijven te gunnen.

Voorganger

Vizcarra zou de fout in zijn gegaan toen hij tussen 2011 en 2014 gouverneur was van de provincie Moquegua. De president heeft deze beschuldigingen altijd ontkend. Hij zei dat hij als gouverneur de macht niet had om overheidscontracten aan de bedrijven te gunnen. Zijn aanhangers wezen erop dat de beschuldigingen kwamen van bouwondernemers die zelf beschuldigd waren van corruptie.

Vlak voor zijn afzetting waarschuwde Vizcarra het parlement om hem niet af te zetten, maar dit mocht niet baten. Ook zijn voorganger Pedro Kuczynski, onder wie Vizcarra vicepresident was, moest vertrekken omdat hij beschuldigd werd van corruptie. Kuczynski trad in 2018 af omdat zijn bedrijf betrokken zou zijn geweest bij het grote corruptieschandaal rond de Braziliaanse aannemer Odebrecht dat veel politici in Zuid-Amerika in opspraak bracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden