Nieuws

Peru in de ban van ‘vip-vaccins’: politieke elite drong voor tijdens ‘vaccinatiefestival’

Peru is in de ban van een schandaal dat ‘vacunas VIP’ is gaan heten: geheime vaccins voor de politieke elite. Ministers en onderministers kregen dit najaar een vaccin uit de voorraad van het Chinese bedrijf Sinopharm die waren bedoeld voor onderzoek. Martín Vizcarra, tot november president van Peru, ontving zijn eerste dosis op 2 oktober vorig jaar.

Joost de Vries
Een arts in Lima bereidt een prik met het Sinopharm-vaccin voor. Naar nu blijkt liftte de politieke elite van het land mee op de voorraad.  Beeld Getty Images
Een arts in Lima bereidt een prik met het Sinopharm-vaccin voor. Naar nu blijkt liftte de politieke elite van het land mee op de voorraad.Beeld Getty Images

Eind vorige week onthulden Peruaanse media dat Vizcarra en zijn vrouw het eigen lichaam al hadden beschermd tegen het coronavirus toen het land nog maanden verwijderd was van het officiële vaccinatieprogramma. Pas deze maand ontving Peru een eerste miljoen doses van Sinopharm. Vizcarra beweerde dat hij als proefpersoon had meegedaan aan het Sinopharm-onderzoek, maar de verantwoordelijke universiteit liet weten dat de ex-president niet voorkwam in het deelnemersbestand.

De destijds populaire Vizcarra werd in november afgezet door een hem vijandig parlement. Na meerdere dagen van protesten, keerde de rust terug met het aantreden van interim-president Francisco Sagasti. Na de onthulling over Vizcarra vorige week donderdag volgden meer bekentenissen en stapten meerdere bewindslieden uit het kabinet van Sagasti.

‘Ernstige fout’

Elizabeth Astete, de minister van Buitenlandse Zaken die met de Chinezen over de levering van het vaccin had onderhandeld, gaf zondag haar ‘ernstige fout’ toe en stapte op. Zaterdag diende de viceminister van Volksgezondheid zijn ontslag in. Een dag eerder had zijn baas, minister Pilar Mazzetti, al haar functie neergelegd. Diezelfde dag trad de inmiddels zesde zorgminister aan sinds het uitbreken van de pandemie.

President Sagasti maakte dit weekeinde in een reeks tweets bekend dat tijdens het Sinopharm-onderzoek in het najaar tweeduizend doses apart waren gelegd voor het onderzoeksteam. Daarvan hadden ook ‘ambtenaren’ gebruikgemaakt. Peruaanse media publiceerden dinsdag een lijst van 487 personen die hadden geprofiteerd van die eerste lichting vaccins voor onderzoek. Naast de reeds afgetreden bewindspersonen, bevatte de lijst tientallen ambtenaren van de ministeries van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken. Ook veel familieleden van functionarissen kregen het vaccin.

Volgens Carlos Paredes, de journalist die het nieuws over Vizcarra onthulde, was sprake van een ‘vaccinatiefestival’ onder de Peruaanse elite, zo zei hij in een interview met de krant El Comercio. De Chinese afgevaardigden van Sinopharm opereerden als farmaceuten die een nieuw medicijn probeerden te verkopen, stelt hij. ‘Ze deelden gratis monsters uit. Daarom heeft Peru nu een ondoorzichtig contract met Sinopharm.’

Peru heeft naar rato het hoogste aantal coronadoden in Zuid-Amerika. Tot nog toe kwamen volgens officiële cijfers 44 duizend mensen om. Het land heeft vooralsnog alleen vaccins van Sinopharm ontvangen. Vorige week begon Peru met het vaccineren van het zorgpersoneel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden