Persspiegel Stemming

Hoe zien buitenlandse kranten en weekbladen de verkiezingsuitslag in Nederland?

Griekenland

De pro-Europese krachten hebben gewonnen en daarmee lijkt Nederland, een van de oprichters van de Europese Unie, terug bij zijn oude positie. De oproep van Geert Wilders om uit de euro te stappen, is genegeerd, schrijft het Griekse dagblad Kathimerini. Volgens de krant heeft de Mark Rutte, 'met de bijnaam Tefal', bewezen dat hij talent heeft voor crisisbeheersing. Niets over de waarschuwing van Rutte dat hij de Grieken niet nog eens met miljarden wil steunen. De 'extreem-rechtse leider' Wilders droogde volgens Kathimerini zijn tranen en zei dat de strijd van zijn partij zal doorgaan.

Duitsland

Het Duitse weekblad Der Spiegel ziet in de uitslag 'een signaal voor Europa en tegen extreem-rechts'. Het blad verwacht een koerswijziging van een nieuwe Nederlandse regering. In de aanpak van de eurocrisis was Rutte tot nu toe een bondgenoot van Angela Merkel, maar of dit zo blijft wordt betwijfeld. De bondskanselier wil de crisis bezweren met bezuinigen en meer macht voor Brussel. Dat strookt niet met Ruttes afkeer van overdracht van bevoegdheden naar Brussel. En dan Samsom, aldus Der Spiegel: die is tegen een strikt bezuinigingsbeleid en wil de werkloosheid te lijf met investeringen.

Turkije

Veel media in Turkije richten zich in de berichtgeving over de Nederlandse verkiezingen op het verlies van Geert Wilders. 'Racistische leider begraven in stembus', kopt Hürriyet. Voor Turkse lezers is Wilders veruit de bekendste Nederlandse politicus. Hij haalde de afgelopen jaren vaak de kranten met zijn uitspraken over Turkije, premier Erdogan, de islam en de Koran. Het doet de kranten zichtbaar goed dat de PVV flink heeft verloren. Dagblad Star kopt 'grote schok voor racistische leider in Nederland'. Milliyet toont een foto van een vlak kijkende Wilders tijdens de uitslagenavond met de kop 'Grote klap voor extreem-rechts in Nederland'.

België

De Belgische krant De Morgen vraagt zich af, nu Rutte en Samsom tot elkaar zijn veroordeeld, 'of het wel klikt tussen beide ego's'. Volgens de krant heeft Nederland zicht op een stabiele, pro-Europese regering.

Columnist Hugo Camps noemt op de voorpagina niet het CDA en de PVV de grootste verliezers van het 'verkiezingsfeestje', maar De Telegraaf. De berichtgeving van die krant over de linkse partijen was 'een vooroorlogse haatcampagne', stelt hij. 'Roemer en Samsom zijn nog net geen terroristen.'

Engeland

'Grote coalitie gloort aan de horizon', concludeert The Times donderdag, 'nu de kiezers zijn teruggekeerd naar de belangrijkste partijen.' De krant verwacht een wekenlange zoniet maandenlange 'koehandel' tussen de partijen in Nederland, dat wordt omschreven als 'een van de weinige EU-leden met een triple A-status'. The Guardian constateert dat de Nederlanders in de campagne hebben laten zien dat ze steeds meer vraagtekens plaatsen bij 'Europa', maar dat ze uiteindelijk toch de euro en het EU-lidmaatschap willen behouden. Brussel kan dus opgelucht ademhalen, maar of de nieuwe coalitie de rit zal uitzitten, is de vraag. The Times wijst er fijntjes op dat Nederland sinds 1945 27 regeringen heeft zien komen en gaan. En van deze 27 hebben slechts zeven de volle rit van vier jaar uitgezeten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden