'Persoonsverwisseling bij arrestatie'
AMSTERDAM - De aanhouding van studente Joanna, dinsdag op de Amsterdamse Dam, is volgens de politie te wijten aan 'een persoonsverwisseling'. De politie hield de eveneens opgepakte republikein Hans Maessen voor een ander - iemand over wie was afgesproken dat hij zou worden opgepakt. In de commotie werd ook Joanna afgevoerd.
Dat is de officiële lezing van de Amsterdamse politie na '24 uur onderzoek'. Dinsdag al erkende politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg dat er kort voor de balkonscène een 'foutje' is begaan. Hij bood excuses aan.
Volgens de Utrechtse jurist Bernard Tomlowis er iets veel ernstigers aan de hand. 'Een grondrecht als vrijheid van meningsuiting is hier geschonden. De politie doet dat steeds vaker. Alsof grondrechten koopwaar zijn.'
Hij dringt er bij de Amsterdamse gemeenteraad op aan burgemeester Van der Laan ter verantwoording te roepen. Vooral omdat er welbewust lijkt te zijn aangestuurd op het vermeende 'foutje'. Die opvatting sluit aan bij die van Michiel Pestman, de advocaat van Joanna en Maessen. Hij zei vorige week dat de politie op 30 april 'snel tot aanhoudingen zal overgaan en later wel hoort of die rechtmatig waren'.
Joanna en Maessen werden dinsdag op het politiebureau aan de hulpofficier van justitie voorgeleid. Die constateerde dat de twee niets strafbaar hadden gedaan. Op filmbeelden van de aanhoudingen is te zien hoe een man in een grijs pak de politiemensen er min of meer toe aanzet in actie te komen. Of het hier gaat om een monarchist die zich ergerde of om een 'stille' (politieman), is onbekend.
Maandag bespreekt de Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en de hoofdcommissaris van politie) de kwestie. Als die geen opheldering verschaft, moet de gemeenteraad de burgemeester op het matje roepen, vindt Tomlow. 'Het gaat hier om een fundamenteel grondrecht: vrijheid van meningsuiting. Als je in je eentje iets roept, is dat geen illegale demonstratie. En als je niemand beledigt, is het ook geen strafbaar feit.'
Tomlow verwijst naar een eerder incident rond Joanna. Nadat ze in januari (naar later bleek ten onrechte) was aangehouden bij een bezoek van koningin Beatrix aan Utrecht, heeft de Utrechtse raad erover gedebatteerd. Drie maanden later, bij de viering van de Vrede van Utrecht, protesteerde Joanna weer en toen greep de politie niet in. Tomlows conclusie: in Utrecht maakte de politie inderdaad een 'foutje', zoals Willem-Alexander in een tv-interview terecht constateerde, maar in Amsterdam werd op 30 april opzettelijk met grondrechten gesold.
Pagina 10-11: Ruim baan voor het wij-gevoel
undefined