PERSOONLIJK

De Prix de Rome Architectuur is toegekend aan de Amsterdamse architect ROB HOOTSMANS. De Prix de Rome Stedenbouw en landschapsarchitectuur gaat naar BRANIMIR MEDIC....

De Prix de Rome is de grootste Nederlandse staatsprijs voor kunstenaars tot 35 jaar. Hij wordt elk jaar op een ander terrein uitgereikt. Aan de eerste prijs is een bedrag van 40 duizend gulden verbonden. Bij het onderdeel architectuur kende de jury geen tweede prijs toe, maar wel drie basisprijzen van 10 duizend gulden. Die vielen toe aan JAN ALKEMA (1962) uit Amsterdam, REINIER UBELS (1964) uit Drachten en MORIKO KIRA (1965) uit Amsterdam.

PERO PULJIZ (1962) uit Amsterdam krijgt de tweede prijs (20 duizend gulden) in de categorie stedebouw en landschapsarchitectuur. De twee basisprijzen van 10 duizend gulden gaan in deze sector naar de Rotterdammer ERWIN BOT (1965) en JOOST VAN HEZEWIJK (1961) uit Arnhem.

De acht kandidaten waren drie maanden geleden geselecteerd uit ruim driehonderd inzendingen. In de categorie architecteuur kregen zij als opgave een zeeaquarium, duikschool en kuuroord voor de Westelijke IJ-oever in Amsterdam te ontwerpen. De stedebouwers moesten een ontwerp maken voor 50 duizend woningen voor Amsterdam.

Staatsecretaris Nuis van cultuur reikt de prijzen op 16 november uit. Dat gebeurt tegelijk met de opening van een tentoonstelling van het werk van de prijswinnaars in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden