PERSOONLIJK

Het voormalige CDA-kamerlid F. BORGMAN is zaterdag in een ziekenhuis in Amersfoort overleden. Borgman (49) was laatstelijk burgemeester van Nijkerk....

Fred Borgman was afkomstig uit de CDA-bloedgroep ARP. In de Tweede Kamer maakte hij vooral furore als woordvoerder volksgezondheid, met name in omstreden ethische kwesties als euthanasie en abortus. In 1990 werd hij burgemeester van Nijkerk, een post die hij in december 1994 om gezondheidsredenen moest neerleggen.

Borgman trad van 1973 tot 1977 op als voorzitter van de AR-jongerenorganiatie Arjos. Ook was hij lid van het algemeen en dagelijks bestuur van de ARP. Van 1977 tot 1978 was Borgman voorzitter van de federatie van de christen-democratische jongerenorganisaties, het CDJA en tot 1978 lid van het algemeen bestuur van het met KVP, ARP en CHU nog te vormen CDA.

Borgman was in de CDA-kamerfractie ten tijde van het kabinet-Van Agt/Wiegel (1977-1981) een van de zogeheten loyalisten die het het kabinet soms moeilijk maakten. Zo stemde hij op 6 december 1979 met negen fractiegenoten voor een motie van de PvdA'er Stemerdink tegen de produktie en stationering van kruisraketten en de Nederlandse verantwoordelijkheid daarvoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden