PERSOONLIJK

Voormalig CDA-fractievoorzitter W. AANTJES is medio juli benoemd tot bestuurslid van het wetenschappelijk instituut van het CDA. De 71-jarige Aantjes heeft daarmee voor het eerst sinds zestien jaar weer een officiële functie in die partij....

Aantjes trad in 1978 af als fractievoorzitter en verliet de landelijke politiek nadat het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) had bekendgemaakt dat hij zich tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig bij de Germaanse SS had aangemeld en dat feit bovendien had verzwegen.

De benoeming was op voordracht van het CDA-partijbestuur. De toenmalige CDA-voorzitter Van Velzen had Aantjes al eerder dit jaar voor de functie benaderd. Van Velzen trad dit voorjaar tijdens de verkiezingscampagne af nadat er in en buiten het CDA grote commotie was ontstaan over de CDA-plannen om alle uitkeringen, inclusief de AOW, de komende vier jaar te bevriezen.

JEFFREY KATZENBERG, hoofd van de Disney Studio's, stapt eind volgende maand op, omdat hij niet kon rekenen op de promotie die hem voor ogen stond na de dood van Frank G. Wells, de president van het Disney-concern. Deze kwam in april om het leven bij een helikopterongeluk. In de Disneyhiërarchie werd Katzenberg gepasseerd door Joe Roth en Richard Frank, die alleen verantwoording verschuldigd zijn aan voorzitter Michael D. Eisner.

Onder leiding van Katzenberg, die vroeger bij Paramount werkte, werden in de Disney Studio's succesvolle films als Beauty and the Beast, Aladdin en The Lion King geproduceerd. Vorig jaar weigerde Katzenberg al zijn contract, dat tot september liep, met twee jaar te verlengen. Dat contract garandeerde een inkomen van minstens honderd miljoen dollar aan aandelen.

W. VROEGINDEWEIJ, burgemeester van de Zuidhollandse gemeente Ter Aar, is benoemd tot voorzitter van het algemeen bestuur van het Bureau Beleidsvorming Ontwikkelingssamenwerking. Ze volgt A. VAN ARDENNE op, die voor het CDA is gekozen in de Tweede Kamer.

Ook treedt drs C. HEEMSKERK als beleidsmedewerkster in dienst. Zij was medewerkster van PvdA-europarlementariër MAARTJE VAN PUTTEN in Brussel. Heemskerk zal zich vooral richten op het ontwikkelingsbeleid in Afrika.

Het BBO is in 1992 opgericht als lobbybureau voor tien christelijke en kerkelijke organisaties die werkzaam zijn op het gebied van missie, zending/werelddiakonaat en ontwikkelingssamenwerking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden