PERSOONLIJK

Drs. E. VAN THIJN is benoemd tot hoogleraar op de Cleveringa leerstoel aan de Rijksuniversiteit in Leiden. De leeropdracht richt zich vooral op tolerantie en de multiculturele samenleving....

De leerstoel werd in 1970 ingesteld ter herinnering aan de protestrede die prof. R. Cleveringa op 26 november 1940 uitsprak tegen het weren van joden uit het universitaire leven. Algemene thema's van de leerstoel zijn vraagstukken van recht, vrijheid en verantwoordelijkheid.

Behalve burgemeester van Amsterdam en minister van Binnenlandse Zaken was Van Thijn in het verleden lid van de Tweede Kamer en staflid van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, de Wiardi Beckmanstichting. Hij gaf vorig jaar tijdens de verkiezingen in Bosnië leiding aan de internationale waarnemers. Momenteel is hij proces- en interimmanager. Hij zal in het nieuwe academisch jaar een aantal colleges geven. Verder spreekt Van Thijn de jaarlijkse oratie op 26 november uit.

Van Thijn bekleedt ook de J.M. Den Uyl-leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam, die is ingesteld door de Wiardi Beckmanstichting.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden