Persoonlijk

De Nederlandse strafrechtgeleerde prof. mr. C.J. ENSCHEDÉ is vorige week op 88-jarige leeftijd overleden. Dat hebben leerlingen van hem vrijdag bekendgemaakt....

Enschedé verwierf in de jaren zestig grote bekendheid als voorzitter van de commissie die de achtergrond van de provorellen in Amsterdam onderzocht. Tien jaar later rapporteerde hij de regering over het oorlogsverleden van de CDA-politicus W. Aantjes, die als gevolg van de onthullingen moest aftreden als fractieleider.

De jurist was jarenlang voorzitter van de Raad voor de Scheepvaart en van de Raad voor de Journalistiek.

Enschedé gold in de jaren zestig en zeventig als het juridische geweten van Nederland. Hij nam stelling tegen het verbod op abortus en de voortgezette, volgens hem inhumane en zinloze gevangenhouding van Duitse oorlogsmisdadigers, de Drie van Breda. Hij roerde zich in het euthanasiedebat en bepleitte een medische exceptie voor artsen die gewetensvol euthanasie plegen.

De eminente strafrechtgeleerde schreef onder andere het door vele duizenden studenten gehanteerde - en nog steeds in bijgewerkte versie verkrijgbare - leerboek Beginselen van het strafrecht. Over het strafrecht had hij overigens geen al te grote illusies. 'De beschaving wordt niet in de rechtszaal bewerkstelligd, hooguit enigszins bewaakt', was zijn opvatting. Criminaliteit was volgens hem geen terreur van onverlaten, maar een kwaal van de maatschappij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden