PERSOONLIJK

Het Belgisch/Japanse pianistenpaar PATRICK CROMMELYNCK en TAEKO KUWATA, dat internationale bekendheid kreeg als het Duo Crommelynck, heeft vorige week een einde gemaakt aan zijn bestaan....

De Japanse werd geboren in Hiroshima en ontmoette haar latere echtgenoot tijdens een meesterklas in Wenen. Het Duo Crommelynck specialiseerde zich in vierhandig pianospel en in duospel op twee vleugels.

NELSON MANDELA, de president van Zuid-Afrika, is dit jaar de 'Afrika Prijs voor Leiderschap voor de Duurzame Beëindiging van Honger' toegekend. Javier Perez de Cuellar, oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft dit gisteren bekend gemaakt. Aan de prijs is een bedrag van 100 duizend dollar verbonden.

De Afrika Prijs is ingesteld door de onafhankelijke organisatie Het Honger Project. Volgens de jury is Mandela een inspiratie voor heel Afrika, 'de verpersoonlijking van een toekomstvisie van zelfbeschikking, recht en vrede'.

De schilderes en grafica JEANNE BIERUMA OOSTING is afgelopen vrijdag op 96-jarige leeftijd overleden. Zij schilderde vooral portretten, interieurs en stillevens. Op grafisch gebied geldt zij als een vernieuwer, vooral met aquatint en reliëf-ets. Naast haar vrije werk illustreerde Oosting boeken en zij ontwierp postzegels en ex-libris.

Jeanne Oosting werd in Leeuwarden geboren en ging naar de Kunstnijverheidsschool in Haarlem, waar ze onder meer les kreeg van de graficus Samuel Jessurun de Mesquita. Daarna trok ze naar Den Haag, waar ze leerling werd van Emile van Konijnenburg.

In 1929 vestigde ze zich in Parijs. Ze maakte daar deel uit van een groep Nederlandse kunstenaars, waartoe ook Charlotte van Pallandt behoorde. De naderende oorlog deed haar na bijna elf jaar besluiten naar Nederland terug te keren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden