PERSOONLIJK

De grote man achter glitter-en-glamourdiscotheek iT in Amsterdam, MANFRED LANGER, is maandagmorgen op 42-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan een snel voortschrijdende keelkanker....

De in Wenen geboren Langer kwam jaren geleden naar Nederland in het kielzog van een diplomaat met wie hij een relatie had. Vijf jaar geleden opende hij aan de Amstelstraat de discotheek iT. Die verwierf binnen de kortste keren tot buiten Nederland faam als een extravagant danspaleis. Dit jaar was het eerste lustrum met een aantal uitbundige feesten.

Langer wordt vrijdag begraven op Zorgvlied in Amsterdam. Daaraan gaat eerst een groots festijn in Langer-stijl vooraf. De zangeres Grace Jones vliegt vrijdag voor de begrafenis over uit de Verenigde Staten. Er komen bijeenkomsten op het Rembrandtplein en rond het Homomonument bij de Westerkerk.

Daarna gaat het in optocht naar Zorgvlied, waar Langer komt te liggen op een plek naast de Amstel. Zijn graf wordt opgesierd door een standbeeld dat Langer zelf voorstelt: sigaret in de ene hand, een glas in de andere.

J. KAMMINGA, de voorzitter van MKB-Nederland, is maandag in Brussel benoemd tot voorzitter van de Europese Unie voor het Midden- en Kleinbedrijf, de UEAPME, die 26 nationale organisaties in Europa overkoepelt. Kamminga volgt de Italiaan Giorgio Ret op. Kamminga hekelde in zijn eerste toespraak als voorzitter de Europese instanties die het oor te weinig te luisteren leggen bij het georganiseerde midden-en kleinbedrijf. Het zijn juist de kleine en middelgrote bedrijven die zorgen voor groei en de werkgelegenheid, aldus Kamminga.

OSCAR MPETHA, de grondlegger van de Zuidafrikaanse vakbeweging, is op 85-jarige leeftijd overleden. In 1938 werd hij lid van het ANC en begon met het organiseren van zwarte arbeiders in vakbonden. Net als ANC-leider Mandela belandde Mpetha in de gevangenis. Eerst in de vijftiger jaren en op 76-jarige leeftijd nogmaals nadat hij was veroordeeld voor terrorisme. Mpetha werd de oudste politieke gevangene die Zuid-Afrika ooit kende. In 1989 kwam hij vrij. Net als Mandela weigerde hij de strijd tegen apartheid op te geven in ruil voor vrijlating.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden