Persoonlijk

WILLI STOPH, de vroegere premier van de communistische DDR, is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de woordvoerder van de PDS maandag bevestigd....

Stoph, van huis uit metselaar, is 22 jaar premier van de DDR geweest. De geboren Berlijner werd in 1931 lid van de vooroorlogse communistische partij, de KPD. Hij trad in 1953 toe tot het Politbureau van de SED en was onder meer verantwoordelijk voor de transformatie van de volkspolitie in een geregeld leger.

Stoph was tussen 1964 en 1989 premier, een functie met relatief weinig macht. Na de dood van Walter Ulbricht in 1973 was hij drie jaar lang president.

In december 1989, een maand na de val van de Muur en in de nadagen van de DDR, begon Oost-Berlijn een proces tegen Stoph wegens 'persoonljke verrijking en het toebrengen van zware schade aan de economie'. Na de eenwording van Duitsland werd Stoph gearresteerd, maar korte tijd later om gezondheidsredenen vrijgelaten. Een proces tegen hem werd wegens zijn gezondheidstoestand afgeblazen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden