PERSOONLIJK

WIM JURG, de vroegere voorzitter van de Werelddambond (FMJD), is maandag in zijn woonplaats Alkmaar op 49-jarige leeftijd overleden. Jurg volgde in 1980 P....

Jurg en Roozenburg kwamen met een nieuwe opzet voor het WKtoernooi, waardoor ook zogenoemde Derde-Wereldlanden meer kansen kregen op deelname aan het mondiale evenement. Na het WK in Italië in 1978 werd een vijftal zonetoernooien ingesteld, waardoor het Afrikaanse en Amerikaanse continent verzekerd waren van vier plaatsen in het WK.

Na het omstreden WK-toernooi van 1982 in Brazilië, waaraan spelers van de vroegere Sovjet-Unie niet konden deelnemen omdat ze geen visa kregen en waar Jannes van der Wal de wereldtitel veroverde, eiste de Sovjet-damfederatie dat alle in Brazilië genomen beslissingen ongeldig zou worden verklaard. Ook eisten ze dat de wereldtitel van Van der Wal als ongeldig werd beschouwd. Jurg trad daarop terug. Hij werd opgevolgd door de Rus Bairamov.

De acteur en regisseur BART SCHEEPENS is maandag overleden aan de gevolgen van de ziekte aids. Vrienden van hem hebben dat laten weten. Scheepens is vijftig jaar geworden. Hij begon als acteur bij het Koninklijk Jeugdtheater in Antwerpen. Later werd hij acteur/regisseur bij Ensemble en Proloog. In 1976 werd hij artistiek leider bij de Nieuwe Komedie. Daarna was hij directeur van het Waagtheater in Delft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden