PERSOONLIJK

'Men realiseert zich eindelijk dat het loont om te investeren in de allerjongsten. Blijkbaar is er ook gêne dat in een land waar het economisch zo goed gaat, wel miljarden naar treinen en wegen gaan, maar bijna niets naar het onderwijs', zei drs....

Bas van Eijndhoven begon als onderwijzer en werd in 1976 directeur-generaal basisonderwijs op het ministerie van Onderwijs onder van Kemenade. Hij was een leidende figuur bij de totstandkoming van de basisschool, die hij zag als instrument voor emancipatie van achtergestelde groepen. Later kreeg hij ook de afdeling voor voortgezet onderwijs onder zijn hoede. Na zijn vertrek bij het ministerie in 1991 bleef hij actief betrokken bij het onderwijsbeleid en de PvdA.

In 1995 hekelde Van Eijndhoven in een lezing het gebrek aan samenhangende onderwijsvisie bij minister Ritzen, staatssecretaris Netelenbos en zijn eigen PvdA. 'De begrijpelijke behoefte om snel te doen en daarna pas alles te doordenken, is daarvan de belangrijkste oorzaak.' Hij vroeg om een nieuw totaalbeleid voor het onderwijs aan vier- tot achttienjarigen. De overheid moest volgens hem een belangrijk stempel op het onderwijsbeleid blijven drukken.

Toen Van Eijndhoven voorzitter werd van de Commissie kwalitatieve aspecten van groepsgrootte in het basisonderwijs, zag hij zijn kans schoon de oude idealen van de basisschool nieuw leven in te blazen. Door de grote groepen in de kleuterklassen bleef de breuk tussen de vroegere kleuterschool en de lagere school bestaan. Van Eindhoven bepleitte in oktober 1996 een drastische verkleining van de groepsgrootte. Die werd breed gesteund door de Tweede Kamer en, na aarzeling, ook door staatssecretaris Netelenbos. Dat de eerste stap van de klassenverkleining per augustus van dit jaar zo voorspoedig is verlopen, verraste hem, maar was tegelijkertijd het hoogtepunt van een langdurige carrière in het onderwijs en het onderwijsbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden