PERSOONLIJK

De ontwerper en typograaf HENRI FRIEDLAENDER is, naar nu pas bekend is gemaakt, half november in Israël overleden. Friedlaender (geboren in Lyon in 1904) verbleef tussen 1932 en 1950 in Nederland en verwierf een reputatie met de boeken die hij ontwierp voor de Exil-uitgeverijen Allert de Lange en Querido....

De joodse Friedlaender raakte in het vooroorlogse Duitsland werkloos en week uit naar Nederland. Hij werkte voor drukkerij Mouton en Co en uitgeverij Boucher in Den Haag. Tussen 1933 en het begin van de oorlog ontwierp hij circa tachtig boeken voor de Amsterdamse uitgeverijen Querido en Allert de Lange. Deze uitgevers brachten werk uit van schrijvers als Bertolt Brecht, Joseph Rothen Stefan Zweig; auteurs die vanwege het oprukkend nazisme niet meer konden publiceren in Duitsland.

Friedlaender beperkte zijn stofomslagen en boekbanden tot een expressieve en handgeschreven dan wel puur typografische belettering. Leesbaarheid van het binnenwerk stond bij hem voorop.

Tijdens de drie laatste oorlogsjaren moest Friedlaender onderduiken. Na de oorlog verzorgde hij boeken voor zijn vroegere werkgevers, maar ook voor De Arbeiderspers, H.P. Leopold, J.M. Meulenhoff en A.A.M. Stols.

In 1950 emigreerde Friedlaender naar Israël waar hij langdurig een grafische opleiding van academisch niveau leidde. De Hadassah, een Hebreeuwse letter waaraan hij bijna dertig werkte, nam Lettergieterij 'Amsterdam' in 1958 in productie. De Nederlandse periode van Henri Friedlaender is enkele jaren geleden door Kurt Löb vastgelegd in zijn proefschrift Exil-Gestalten. Deutsche Buchgestalter in den Niederlanden 1932-1950.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden