PERSOONLIJK

De Franse mediaevist JACQUES LE GOFF is donderdag met de Hegelprijs van Stuttgart onderscheiden. Hij krijgt de driejaarlijkse prijs van twintigduizend mark voor de 'voorbeeldige wijze' waarop hij onderzoek naar de middeleeuwen doet....

De in Toulon geboren wetenschapper is directeur van de Ecole des Hautes Etudes et Sciences Sociales. Zijn bekende werken zijn De Intellectuelen tijdens de Middeleeuwen, Woekerrente en Hellepijn en De geboorte van het vagevuur.

Le Goffs omgang met de geschiedenis is in velerlei aspecten onorthodox. Zo kent hij grote waarde toe aan de ambachtelijke zijde van historisch onderzoek, het 'maken van geschiedenis'. Bij zijn soms gedurfde onderzoek, waarin hij experimenten niet schuwt, betrekt hij tevens aangrenzende wetenschappen als ethnologie, demografie, sociologie en vergelijkende literatuurwetenschap.

Mgr A.P.F. THEEUWES, van 1964 tot 1988 vicaris-generaal van het bisdom Breda, is deze week op 75jarige leeftijd in Breda overleden. Theeuwes was kapelaan in Wernhout en Breda, bedrijfsaalmoezenier en godsdienstleraar in Oosterhout voordat bisschop De Vet hem in 1964 tot vicaris-generaal benoemde. Van 1967 tot zijn emeritaat diende hij bisschop Ernst in die functie.

De Zwitserse danser en choreograaf SAMUEL WUERSTEN wordt de nieuwe artistiek leider van het Holland Dance Festival, dat tweejaarlijks in Den Haag wordt gehouden. De benoeming gaat op 1 november 1995 in. Tot dat moment zal Wuersten (33) als co-artistiek leider aan het festival verbonden zijn. Als artistiek leider volgt hij Marc Jonkers op, die per 1 augustus directeur van het Tanztheater der Komischen Oper in Berlijn wordt. Jonkers houdt de artistieke leiding van het Holland Dance Festival tot en met de editie van 1995.

Dr W.F. DUISENBERG, president van De Nederlandsche Bank, krijgt van de Rijksuniversiteit Groningen de Ubbo Emmius-penning voor maatschappelijke verdiensten.

De Groningse universiteit heeft de Ubbo Emmius-penning aan haar oud-student toegekend vanwege diens verdiensten als staflid van het Internationale Monetaire Fonds, als minister van Financiën en als president van De Nederlandsche Bank.

Ing. A. ABOUTALEB (32) wordt met ingang van 15 augustus voorlichter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Hij volgt daar B. BAKKER op, die op 3 mei voor D66 werd gekozen als lid van de Tweede Kamer. Aboutaleb werkt sinds enkele jaren als voorlichter volksgezondheid op het ministerie van WVC. Daarvoor was hij verslaggever bij RTL 4.

Het bestuur van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen heeft de Dirk Jacob Veegens Prijs 1994, groot 25 duizend gulden, toegekend aan dr H. TE VELDE in Groningen voor zijn dissertatie Gemeenschapszin en Plichtsbesef, Liberalisme in Nederland 18701918. De auteur is docent in tijdelijke dienst bij de sectie nieuwste geschiedenis van de vakgroep geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden