PERSOONLIJK

Dr. A. WINSEMIUS, de architect van de industrialisatie van Nederland na de Tweede Wereldoorlog, is woensdag in zijn woonplaats Den Haag overleden....

Winsemius, vader van voormalig minister Pieter Winsemius van Milieu, studeerde economie en promoveerde net voor de oorlog onder Lieftinck die na de oorlog minister van Financiën werd. Na de bevrijding werkte Winsemius op het ministerie van Financiën en later bij Economische Zaken. Hij kreeg van minister Van den Brink van dit ministerie de opdracht een blauwdruk te maken voor de industrialisatie van Nederland.

Winsemius schreef er drie nota's over. 'We hebben gezegd: het moet vreselijk eenvoudig geschreven zijn. Iedereen moet het kunnen snappen. Geen geleerd gedoe, geen gedonder, alleen wat cijfers. Het was Van den Brinks idee om daarmee over de Tweede Kamer heen te grijpen naar het publiek. Dat lukte', zei hij zes jaar geleden in Elsevier.

Na 1960 koos Winsemius voor het bedrijfsleven en werd internationaal economisch adviseur. In die hoedanigheid maakte hij een economisch overlevingsplan voor Singapore en legde hij de basis van de grote bloei van deze stadstaat.

De 'a-politieke' Winsemius adviseerde ook de totalitaire regimes in Portugal en Griekenland. 'Het democratisch gehalte van een regering heeft me nooit zo veel kunnen schelen. Om de doodeenvoudige reden dat het criterium in mijn vak is: kunnen ze welvaart en werkgelegenheid maken?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.