Persoonlijke wens bij de straatkrant

Als een soort standbeeld staat ze iedere zaterdag bij de ingang van de Albert Heijn in het Rotterdamse Hillegersberg. Een stapeltje straatkranten tegen de borst geklemd....

Fred de Fries

Een dichter zou zeeën van verdriet zien in haar waterige ogen, in haar tot knot en paardenstaart samengebonden haar, in haar glimlach die niets met glimmen of lachen te maken heeft. Meestal geef ik een paar gulden extra.

Natasha heet ze, komen we te weten als ze in een televisiedocumentaire over Rotterdamse 'illegalen' figureert. Ze komt uit Abchazië, dat ooit een onafhankelijke republiek was, maar nu deel uitmaakt van Georgië. Tussen 1992 en '93 woedde daar een burgeroorlog. Tijdens de nasleep daarvan kwam Natasha als vluchtelinge naar Nederland.

Maar omdat Georgië het onafhankelijkheidsstreven van Abchazië niet erkent, kreeg Natasha geen Georgisch paspoort van de ambassade hier. De oorlog bestond niet, dus er was geen reden om te vluchten, zo ongeveer luidde de redenering. Dus ook Natasha bestaat niet. Daarom is ze aangewezen op de Pauluskerk van dominee Visser.

We zagen haar in de documentaire met de rest van haar familie moedige pogingen doen feest te vieren. Een keer zag ik haar bij de tramhalte op de Straatweg vallen.

Iedere zaterdag staat ze bij de ingang van Albert Heijn. De uitpuilende karretjes, de schreeuwende, verwende kinderen, ze ziet ze niet meer. Soms stallen mensen hun hond bij Natasha. De oude, rijke vrouwen van Hillegersberg maken vaak een praatje met haar en stoppen haar wat toe. Ze bedankt beleefd, haar ogen op oneindig.

Een keer heb ik haar geëmotioneerd gezien. Toen probeerde een Pakistaanse straatkrantverkoper haar plaats in te nemen. Ze joeg hem zonder moeite weg. Haar plekje!

Vorige week was de nieuwe straatkrant uit, het eindejaarsnummer. Een paarse omslag met een halve maan. Natasha pakte een exemplaar van de stapel en gaf er een paarse kaart bij. Leuk, dacht ik, de straatkrant geeft een nieuwjaarskaart cadeau die je zelf kunt versturen.

Thuis maakte ik hem open. Het was een persoonlijke boodschap van Natasha. 'Langs deze weg wil ik u bedanken, ik wens u prettige en een voorspoedige 2001.' Zaterdag moet ik weer met mijn volle kar langs haar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden