NieuwsCybercriminaliteit

Persoonlijke chats van cliënten met psychische problemen buitgemaakt door hackers

Hackers hebben zeer persoonlijke informatie buitgemaakt van Pratenonline.nl, een chatplatform waar mensen met professionals over hun psychische problemen kunnen praten.

Laurens Verhagen
De site is inmiddels offline gehaald.  Beeld Colourbox
De site is inmiddels offline gehaald.Beeld Colourbox

Door een beveiligingslek zijn ruim 14 duizend profielen en 16.631 persoonlijke chats van PratenOnline.nl in handen van hackers gekomen. Dat meldt een tipgever op het klokkenluidersplatform Publeaks. Via Pratenonline, een intitiatief van Jeugdriagg Noord Holland Zuid, praten jongeren met psychische problemen met professionele hulpverleners. De site is inmiddels helemaal offline gehaald, maar het is nog onduidelijk welke gegevens precies zijn buitgemaakt.

Een woordvoerder van Pratenonline zegt tegenover RTL Nieuws dat alleen de mailadressen en telefoonnummers in handen van hackers zijn gekomen. De site zou door deze criminelen worden afgeperst. Als de organisatie niet betaalt, dreigen de hackers de informatie in de openbaarheid te brengen. De organisatie zegt aangifte te hebben gedaan bij de politie. Ook heeft ze melding gemaakt van het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De tipgever meldt echter ondertussen dat wel degelijk ook de inhoud van de ruim 16 duizend chats zelf is gestolen. Als bewijs heeft de tipgever drie van deze chats meegestuurd. De Volkskrant heeft de drie chats kunnen inzien, maar de authenticiteit ervan niet kunnen vaststellen. De Autoriteit Persoonsgegevens wil niet ingaan op specifieke meldingen.

Een voorbeeld is een uitgebreid gesprek van de 24-jarige Anja (naam gefingeerd) die in gesprek is met een professioneel psycholoog die al vijf jaar aan dit platform verbonden is. Het gesprek gaat over de problemen waar Anja tegenaan loopt in haar ontluikende relatie met een jongen uit het buitenland. Het is een van de 16.631 chats die zijn buitgemaakt door hackers, meldt de tipgever via klokkenluidersplatform Publeaks.

Overheid geeft steeds meer geld uit aan cyberveiligheid maar de cybercrimineel blijft vaak onbestraft

Iedereen kan tegenwoordig cybercrimineel worden. En dan is de pakkans ook nog eens klein. Geen wonder dat het Openbaar Ministerie maandag aandacht vraagt voor het onderwerp tijdens een themazitting. Hoe staat het ervoor met cybercriminaliteit in Nederland?

Cybercrimineel is steeds vaker Jan met de pet

Om maatschappelijke aandacht te vragen voor cybercrime bundelde het Openbaar Ministerie (OM) maandag acht soortgelijke strafzaken in een zogenoemde themazitting in Groningen. Op de dagvaarding geen geharde online gangsters, maar gemiddelde Nederlanders. De boodschap van justitie is helder: digitale criminaliteit wordt steeds gewoner.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden