PERSOONLIJK: MIEN VAN 'T SANT (93) Schrijfster streekromans boeide vrouwen en meisjes

De schrijfster van streekromans MIEN VAN 't SANT-VAN BOMMEL is dinsdag op 93-jarige leeftijd overleden. De boeken van Mien van 't Sant verschenen in voor Nederland ongewoon grote oplagen van 25 duizend tot 30duizend exemplaren....

Ze werd op 23 februari 1901 geboren in Gorinchem, waar ze de kweekschool volgde en tot 1927 onderwijzeres was. Daarna zou ze zich gaan wijden aan de schrijverij. Aanvankelijk korte verhalen; later, nadat ze na de oorlog in een rusthuis had gezeten, besloot ze ook boeken te gaan schrijven. Mien van 't Sant produceerde ruim honderd boeken die vooral door vrouwen graag werden gelezen. De scheiding tussen goed en kwaad werd er altijd in gemaakt, en de boeken liepen allemaal goed af.

Het laatste boek verscheen nog geen tien jaar geleden, de oorlogsroman Ook ik ben schuldig. Daarna werd het schrijven steeds moeilijker, omdat ze problemen met haar handen kreeg.

In 1948 publiceerde ze haar eerste roman Wijs mij de weg. Daarna volgde al snel de Mieke-serie, een reeks voor meisjes over wat toen nog een 'bakvisch' heette. Behalve voor volwassenen, schreef ze namelijk ook veel meisjesboeken. In een krante-interview zei ze eens: 'Ik heb altijd geschreven over doorsnee-gezinnen, waar opgroeiende meisjes of moeders allerlei probleempjes moeten overwinnen. Probleempjes die veelal met liefde en naastenliefde te maken hebben.'

In een rusthuis in het Engelse Kent is donderdag op 81-jarige leeftijd de acteur PETER CUSHING overleden. Hij werd bekend door zijn optreden in horrorfilms.

Na een toneelcarrière en enkele Amerikaans films speelde Cushing in 1948 naast Laurence Olivier de rol van Osric in Hamlet, zijn eerste Engelse film. Daarna volgden onder meer Moulin Rouge en Time without Pitty. In 1957 had hij zo'n succes in The Curse of Frankenstein, dat hij door de Hammer Studio's steeds vaker werd gevraagd voor rollen in griezelfilms, vaak samen met Christopher Lee. Films als Dracula, Brides of Dracula, The Evil of Frankenstein, Dr. Terror's House of Horrors, Frankenstein created Woman en Tales from the Crypt. De film Biggles uit 1986 was de laatste film waarin hij te zien was.

De Nederlandse schrijvers ASTRID ROEMER en ROBERT VERNOOY gaan komend najaar voor drie maanden naar de Verenigde Staten. Zij zullen als gastschrijver verblijven aan respectievelijk de Universiteit van Iowa en de Universiteit van Michigan in Ann Arbor.

De gastschrijversprogramma's zijn een initiatief van het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds, in samenwerking met het ministerie van de Vlaamse gemeenschap en de vakgroepen Neerlandistiek van de universiteiten. Sinds vorig jaar gaan Nederlandse auteurs ook naar Berlijn, Londen en München. Voor de komende maanden zijn daarvoor KRISTIEN HEMMERECHTS, LEO PLEYSIER en LEON DE WINTER uitgekozen. A.F.Th. van der Heijden, J. Bernlef en Margriet de Moor gingen hen voor.

HELLA HAASSE vertrekt begin november naar Parijs, om daar het eerste gastschrijversprogramma te verzorgen. Ze zal gastcolleges geven aan de Sorbonne. Het Maison des écrivains en het Institut Néerlandais stellen het werk van de schrijfster centraal in een literair programma.

Dr ir E. SCHUURMAN, bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte in Delft, Eindhoven en Wageningen, heeft van de Universiteit van Potchefstroom in Zuid-Afrika een eredoctoraat ontvangen in de technische wetenschappen. Schuurman, die ook Eerste-Kamerlid voor de RPF is, ontvangt het eredoctoraat vanwege zijn kritische denken over de invloed van de moderne techniek op mens en samenleving. Verder spreekt de universiteit waardering uit voor het christelijk-reformatorisch perspectief van het werk van Schuurman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden