PERSOONLIJK:Eef Brouwers directeur van Rijksvoorlichtingsdienst

EEF BROUWERS wordt de nieuwe hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Hij volgt in september mr Hans van der Voet op, die dan met pensioen gaat....

Brouwers (56) treedt medio juni bij de RVD in dienst en neemt in september de functie van Van der Voet over. Hij is sinds 1983 directeur van de Philips Persdienst en bekleedde daarvoor diverse functies in de journalistiek, zowel bij de omroep (onder andere als nieuwslezer bij het Journaal) als bij een aantal dagbladen. Vóór zijn overstap naar Philips was Brouwers een aantal jaren hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden.

Het hoofddirecteurschap van de RVD geldt in Den Haag als een buitengewoon gevoelige functie. De hoofddirecteur is de officiële woordvoerder van het Koninklijk Huis. Hij is de eerste media-adviseur van de minister-president, begeleidt deze tijdens zijn wekelijkse persconferenties en speelt een subtiele rol als nieuwsbron-in-de-achtergrond tijdens kabinetsformaties.

Van der Voet is zelf nauw betrokken geweest bij de keuze van zijn opvolger. In eerste instantie was Ed van Westerloo gevraagd, de voormalige televisie-directeur van de NOS, maar deze bedankte.

Eef Brouwers werd in 1983 bij Philips aangenomen door de toenmalige topman Wisse Dekker. De twee konden het goed met elkaar vinden. Dekker had grote belangstelling voor contacten met de media en Brouwers trad op als zijn regisseur.

Hoogtijdagen beleefde hij in 1990 bij de val van de opvolger van Wisse Dekker, Cor van der Klugt. Die werd opgevolgd door Jan Timmer, waarna 'Operatie-Centurion' begon. Brouwers overleefde de val van het ancien régime, maar begon onder Timmer aan zijn moeilijkste periode bij Philips.

Het mes werd gezet in het aantal voorlichters, dat onder Dekker flink was toegenomen. Erger was dat er vrijwel niets meer te doen viel. Timmer gaf opdracht om absolute radiostilte in acht te nemen. Op de meest onschuldige vragen moest Brouwers in de eerste jaren van Operatie-Centurion antwoorden met: 'Geen commentaar.'

In de afgelopen jaren is wel enige verbetering in de toestand gekomen, maar nog altijd bewaart Timmer, na enkele traumatische aanvaringen, grote afstand tot de media.

Onvrede over die beperkte rol ligt ten grondslag aan Brouwers vertrek uit Eindhoven. Hoe graag hij Philips wil verlaten, blijkt wel uit zijn bereidheid voor zijn nieuwe functie flink in te leveren. De overstap van bedrijfsleven naar ambtenarij gaat gepaard met een inkomensdaling van naar verluidt 120 duizend gulden. Hij houdt dan ongeveer 160 duizend per jaar over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden