PERSOONLIJK; A.G. Sijthof (1912-1998) Het sympathieke gezicht van de Haagsche Courant

A.G. Sijthoff, de zaterdag overleden oudste telg van het fameuze Haagse uitgeversgeslacht, liep zijn hele leven voorop in de krantenwereld....

Onder het bewind van 'AG', zoals het personeel Albert Georg noemde, beleefde het familiebedrijf Sijthoff Pers zijn glorietijd. Het vlaggenschip, de Haagsche Courant, bereikte een oplage van 140 duizend stuks en stond in de jaren zestig te boek als de rijkste krant van het land. Het concern slokte een groot deel van de Zuid-Hollandse krantenmarkt op.

Als oudste zoon van Albert Willem Sijthoff - en kleinzoon van de oprichter van de Haagsche Courant - ontving AG in de jaren dertig een royale opleiding in het buitenland. In Duitsland, Zwitserland en Engeland leerde hij de technische en journalistieke kanten van het krantenvak kennen, terwijl hij uitgebreid door de Verenigde Staten reisde om ideeën op te doen. Met die kennis trad hij in 1936 in dienst bij zijn vader en ontpopte hij zich als een innovatieve en vooruitziende uitgever.

Terwijl zijn vader en grootvader niet schroomden de inhoud van de krant naar hun hand te zetten, zag AG volgens betrokkenen 'zonder gemopper' het belang van een onafhankelijke redactie in. 'Hij was duidelijk ruimdenkender dan zijn omgeving', zegt oud-hoofdredacteur K. de Bruijn van de Haagsche Courant.

Een 'sobere en ingetogen man' wordt AG genoemd. Een harde werker die niets moest hebben van het societyleven. Samen met zijn jongere broer Freddie bestuurde hij tot 1978 het bedrijf, en was daarna nog een paar jaar commissaris.

Oud-personeelsleden spreken met liefde en bewondering over de twee broers die als bezorgde vaders door het bedrijf liepen. 'Het waren geen sigaren rokende mannen in een bontjas', zegt De Bruijn, 'maar beminnelijke lieden die het personeel als familie beschouwden.'

Begin jaren tachtig trokken de gebroeders zich terug uit het bedrijf. Het tij keerde zich tegen de Sijthoff-dagbladen en het nieuwe management, ooit benoemd door AG, verzuimde in te grijpen. Critici verwijten ook de oude Sijthoff destijds te lief te zijn geweest: hij had al eerder titels kunnen samenvoegen of kunnen opdoeken.

Vier jaar geleden verkochten de kinderen van 'Appie en Freddie' de Sijthoff Pers aan concurrent Wegener Arcade. AG had zich toen al teruggetrokken in zijn hoekje van het landgoed Duivenvoorde bij Voorschoten, of op het familie-eiland van de Sijthoffs voor de Noorse kust.

Noël van Bemmel

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden