'Personeelstekort oorzaak achterstand woningbouw'

De forse daling van de woningbouwproductie van de afgelopen jaren wordt volgens de bouwsector vooral veroorzaakt door personeelsgebrek. De stroperigheid van de (gemeentelijke) regelgeving is de tweede reden....

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit een enquête die het Delftse onderzoekbureau OTB in opdracht van het ministerie van VROM heeft gedaan onder tweehonderd bouwbedrijven. Van alle bouwondernemers noemt 47 procent capaciteitstekorten als belangrijkste oorzaak van de stagnatie; 44 procent wijst de gemeentelijke regelgeving als hoofdschuldige aan.

De capaciteitsproblemen worden door de ondernemers vooral toegeschreven aan de algemene krapte op de arbeidsmarkt, te weinig opleidingsplaatsen voor vaklieden en het slechte imago van de bouw. Die laatste factoren lijken vooral de uitvoerende bouwbedrijven parten te spelen. Van de ondervraagde aannemers noemt 75 procent het gebrek aan personeel als hoofdoorzaak van de problemen in de bouw.

Bij de projectontwikkelaars, die overigens ook met forse personeelsproblemen kampen, is dat maar 32 procent. Het grote verschil is vooral te verklaren uit hun andere rol in het bouwproces. Anders dan de aannemers en andere uitvoerende bouwbedrijven worden projectontwikkelaars dag in dag uit geconfronteerd met de vele regels en procedures van de gemeentelijke overheid. Vooral de langdurige milieu- en bestemmingsplanprocedures en de trage uitgifte van bouwvergunningen zijn volgens hen dan ook debet aan de haperende woningbouw-machine.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden