Personeelstekort dreigt bij verlof soldaat-vaders

Militairen met kleine kinderen krijgen voor hun vertrek naar Uruzgan het boekje Papa Muis gaat op uitzending van Defensie....

‘In een holletje, hier vlakbij, woont de familie Muis. Papa Muis, die is soldaat. Mama wast en doet de vaat, en werkt ook nog buitenshuis. Op een dag zegt mama Muis tegen kleine Koosje: papa gaat ver weg op reis en dat duurt een poosje. Hij gaat naar een arm land vol kindjes, mannen en vrouwen en papa moet daar gaan helpen, met nieuwe holletjes bouwen.’

Voor grotere kinderen is er het boekje Daar is Papa, hier ben ik , en na afloop van de uitzending krijgen óók de kinderen van de militair een herinneringsmedaille.

Die hulpmiddelen leken bestemd voor het Legermuseum, toen vorig jaar een ruime meerderheid in de Tweede Kamer eiste dat vaders van kinderen jonger dan vijf jaar niet meer op uitzending hoeven. Zo’n regeling bestaat al voor vrouwelijke militairen. De Kamer wilde af van die ongelijkheid.

Daarop heeft Defensie onderzocht hoeveel vaders gebruik zouden willen maken van zo’n zorgverlofregeling. Het resultaat: een dreigend personeelstekort van vijf- tot zesduizend man.

‘Het kan’, zegt voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM/NOV, ‘maar dan moet het aantal formatieplaatsen omhoog met 4.000.’ Hij wijst erop dat militaire vaders niet veel verschillen van burgervaders; zij willen ook een deel van de kinderzorg op zich nemen. Hij signaleert een hoge uitstroom van militairen tussen de 30 en 40 jaar die vinden dat zij te vaak van huis zijn (240 dagen per jaar is niet uitzonderlijk).

Dinsdagavond overlegde de Kamer over personeelsbeleid met staatssecretaris Van der Knaap (Defensie). De VVD is na het zien van de cijfers geen voorstander meer van vrijstelling voor vaders. De PvdA dringt nog slechts aan op aandacht voor de zorgtaken door defensiepersoneel.

Daarbij speelt ook de werving een rol. De vrijstelling levert wellicht extra rekruten op, en minder uitstroom. Maar in de huidige tijd van hoogconjunctuur lijkt een zoektocht naar duizenden rekruten kansloos. Vorig jaar werden al 2.000 rekruten minder aangetrokken dan de 7.200 nieuwe militairen die jaarlijks nodig zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden