'Personeelskartel bij Google en Apple'

De topmannen van een aantal technologiereuzen moeten voor de Amerikaanse rechter verschijnen in een anti-kartelzaak.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

AMSTERDAM - De bedrijven zouden onderling afspraken hebben gemaakt om geen personeel bij elkaar weg te kapen. Zulke afspraken zijn verboden omdat ze concurrentie verhinderen en daardoor werknemers kunnen schaden.

Apple-topman Tim Cook, Google-topman Eric Schmidt en Intel-topman Paul Otellini worden binnenkort in de rechtbank verwacht. De zaak is aangespannen door enkele werknemers die zeggen dat hun inkomen veel hoger had kunnen zijn als de afspraken er niet waren geweest. Dan hadden ze wel van werkgever kunnen wisselen.

De kwestie speelt al sinds 2005, toen Apple en Adobe afspraken niet elkaars personeel te benaderen om ze weg te lokken, meldt Bloomberg. Ook Adobe, Pixar en Lucasfilm zijn gedaagd door boze werknemers.

De advocaten van de klagers zeggen 'sappig' bewijsmateriaal te hebben. Ze noemen onder meer een e-mailwisseling tussen de in 2011 overleden Apple-oprichter Steve Jobs en Google-baas Schmidt.

Er zijn meer mailwisselingen tussen hooggeplaatste functionarissen, bijvoorbeeld over de financiële voordelen die de onderlinge afspraken zouden opleveren. De advocaten van de werknemers verwachten dat schadevergoedingen van honderden miljoenen dollars zullen worden uitgekeerd.

Door de afspraken hebben de bedrijven veel geld uitgespaard, maar werknemers is de kans op een beter betaalde baan bij de concurrent door de neus geboord. De bedrijven hielden zogenoemde 'do-not-call'-lijsten bij van medewerkers die bij andere bedrijven in dienst waren. De afspraak was dat ze deze werknemers dan niet zouden benaderen om over te stappen.

Het onderzoek van de Amerikaanse justitie is in 2009 begonnen met de onderlinge afspraken tussen onder meer Apple en Google.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden