'Personeel ziek van heroïnedamp'

Arnhem Twee ex-medewerkers van opvangcentrum Omnizorg in Apeldoorn claimen ziek te zijn geworden van het inademen van heroïnedampen in de directe omgeving van de gebruikersruimte....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Dit blijkt uit een reportage van Omroep Gelderland. Daarin zegt een medewerker dat hij door de portofoon kon horen wie er dienst had gehad bij de ruimte. Dan kraamde zo iemand ‘onzin uit’.

Hijzelf voelde zich naderhand vaak zweverig en hij had hoofdpijn. Ook was het niet vertrouwd om na werktijd in de auto te stappen. ‘Ik zag dan weleens een Boeing 747 landen op de weg.’ De medewerkers zeggen te lijden aan concentratieproblemen en spierverslappingen. Bovendien heeft hij last van een ‘kort lontje’.

Omnizorg meldt dat de twee medewerkers niet meer bij de instelling werken vanwege disfunctioneren. ‘Pas daarna hebben zij zich ziek gemeld’, aldus een woordvoerder. Andere personeelsleden klagen echter ook over duizeligheid en misselijkheid. Een medewerker is om die reden overgeplaatst naar een andere locatie.

De problemen met het afzuigsysteem zijn al vanaf de opening in 2009 in de instelling bekend. ‘Er is ook voortdurend actie ondernomen, maar een afdoende oplossing is tot dusver niet gevonden’, zegt de woordvoerder. ‘Wel is het toegestane aantal gebruikers in de ruimte naar beneden bijgesteld en zijn nieuwe filters geplaatst.’

Tinie Tulner, regionaal bestuurder van de FNV AbvaKabo, zegt dat het afzuigsysteem niet het enige probleem is. Er zou ook een detectiepoort niet werken. De medewerkers zouden constant met agressie te maken hebben en er zou onvoldoende en ongekwalificeerd personeel werken. Zes mensen hebben zich inmiddels bij haar gemeld.

De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de situatie in het opvangcentrum. Omnizorg is een samenwerking van drie zorginstellingen, maar het gebouw, de installaties en het onderhoud is een gemeentelijke aangelegenheid. Wethouder Paul Blokhuis van Apeldoorn heeft beloofd dat de problemen met de afzuiginstallatie binnen een maand verholpen zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden