Personeel zet staking in tegen directeur van woningcorporatie

Personeel van woningbouwvereniging De Samenwerking in Capelle aan den IJssel overweegt een staking als het bestuur de directie niet voor maandag op non-actief zet....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Vorige week hielden 17 van de 23 werknemers het kantoor van de woningbouwvereniging bezet uit protest tegen het 'ziekmakende personeelsbeleid'. Het inmiddels drie weken durende conflict tussen het personeel, gesteund door de bouwbonden van de FNV en het CNV, en de directie, gesteund door het bestuur, is na de uitspraak van de Rotterdamse rechtbankpresident mr. J. Mendlik woensdag verhard.

De rechter bepaalde dat de bezettingsactie met onmiddellijke ingang moest worden gestaakt. Het overige personeel en de huurders moeten volgens Mendlik onbelemmerde toegang krijgen tot het pand.

Maar het bestuur zou er volgens Mendlik verstandig aan doen het omstreden hoofd woondiensten de toegang tot het kantoor te ontzeggen in afwachting van het geëiste onderzoek. De directeur zou wel toegelaten moeten worden, maar kan zich beter niet met de dagelijkse gang van zaken bemoeien.

De directeur mag alleen een steunaanvraag van 135 miljoen bij het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting uitwerken. De Samenwerking verkeert namelijk in financiële problemen. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig heeft de woningbouwvereniging met dure leningen de helft van haar 2700 woningen gebouwd en kan de rente niet aflossen.

Het omstreden hoofd woondiensten is ruim anderhalf jaar geleden speciaal aangesteld om een saneringsbeleid te voeren, die noodzakelijk is om de financiële injectie van het Centraal Fonds te krijgen. Onderdeel van het saneringsbeleid zijn de zogeheten teamtrainingen.

'Vooral die trainingen waren ziekmakend', zegt K. Kerkhoven, coördinator onderhoud bij De Samenwerking. 'Mensen werden er tot de grond toe afgebrand. We waren niet flexibel genoeg, waren niet klantgericht en hadden te weinig kennis van zaken.'

De bonden hebben na de uitspraak van de rechter gepleit voor een interim manager. 'Maar het bestuur heeft dit afgewezen en dus moeten wij tot hardere acties overgaan', zegt C. Bos van de Bouw- en Houtbond FNV.

Secretaris Vermeulen ziet niet in waar de verharding voor nodig is. 'Wij hebben het advies van de rechter opgevolgd. Wij zijn vóór een onderzoek. Het hoofd woondiensten zal voorlopig niet op kantoor verschijnen en de directeur treedt terughoudend op. Het enige wat wij níet willen, is een interim-manager.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden