Personeel streekvervoerders mag maandag en dinsdag staken: werkgevers verliezen kort geding

Redactie

Buschauffeurs en treinpersoneel van streekvervoerders mogen maandag en dinsdag het werk neerleggen. Dit heeft de Utrechtse rechtbank vandaag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de vereniging van vervoersbedrijven VWOV tegen vakbonden FNV en CNV.

Buschauffeurs in actie.  Beeld
Buschauffeurs in actie.

De vakbonden zijn met de werkgevers in onderhandeling over een nieuwe cao voor het openbaar vervoer. Het personeel van Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz eist minder werkdruk en meer salaris. Een staking op 4 januari leidde aanvankelijk tot een akkoord, maar dat werd kort daarop weer afgewezen door de buschauffeurs en machinisten. Het ov-personeel wil de garantie dat zij elke twee uur vijf minuten kan pauzeren voor bijvoorbeeld een toiletbezoek. Een tweede eis is een loonsverhoging van 3,5 procent.

De werkgevers stapten naar de rechter om de werkgevers terug aan de onderhandelingstafel te dwingen. Ze vroegen meer tijd om de eisen te beoordelen. De rechter is het met de werkgevers eens dat zij voor het blok worden gezet. Toch luidt het oordeel dat het recht om te staken zwaarder weegt dan de hinder die de vervoersbedrijven en reizigers ervan ondervinden.

De treinen van de NS en de stadsbussen rijden wel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden