Personeel sociale diensten onveilig door agressie

DEN HAAG (ANP) - Werknemers van sociale diensten, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en uitkeringsinstituut UWV zijn vaak onvoldoende beschermd tegen agressieve en gewelddadige klanten. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Arbeidsinspectie.

Van de sociale diensten neemt bijna driekwart te weinig maatregelen tegen agressie en geweld. Bij de CWI's ging het om 65 procent. Verder controleerde de Arbeidsinspectie twaalf van de 32 UWV-vestigingen. Bij alle bezoeken constateerden de inspecteurs overtredingen.

'Schokkend nieuws'

De FNV-bond Abvakabo noemt de cijfers ,,schokkend''. ,,Het verbaast ons'', zegt bestuurder P. Wiechman. Hij wijst erop dat het probleem al lang bekend is. Op papier zou er van alles aan gebeuren, maar het schort aan uitvoering van de maatregelen. ,,Het ontwikkelen van beleid is mooi, maar het gaat om de uitvoering''.

,,Gelet op de grote risico's is het dringend gewenst dat de instellingen die in gebreke zijn, maatregelen nemen om werknemers te beschermen'', aldus demissionair staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken. Uit het onderzoek blijkt dat agressie vaak niet bij de bron wordt aangepakt, zoals het probleem in kaart brengen. Nogal eens bleef registratie van incidenten achterwege.

Weinig bescherming

Ook waren medewerkers onvoldoende beschermd door training en veilige inrichting van de spreekkamer. Inmiddels hebben de drie organisaties maatregelen genomen, zoals agressietrainingen en registratie van incidenten.

De Arbeidsinspectie blijft controleren om te zien of genomen maatregelen vruchten afwerpen. Ook is de wet aangepast, waardoor sociale diensten agressieve klanten kunnen straffen met korting op de uitkering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden