Personeel Philips krijgt er 6 procent bij

Werknemers van Philips krijgen de komende twee jaar 6 procent loonsverhoging, maar betalen 2 procent extra aan hun pensioenen. Dat staat in de nieuwe cao voor 13 duizend Philips-medewerkers.

EINDHOVEN - De afspraken gaan in tegen de trend van zuinige cao's in het bedrijfsleven. Zowel Philips als bonden toonden zich maandag tevreden. 'Ik heb bij andere bedrijven geen afspraken gezien die beter waren dan deze', zegt Ron van Baden van FNV-Bondgenoten.

Na aftrek van de hogere pensioenpremie blijft de komende twee jaar 4,8 procent loonsverhoging over. Dat is waarschijnlijk iets meer dan de geldontwaarding.

'Ondanks de moeilijke economische situatie in Europa bekent Philips kleur. Consumenten moeten meer te besteden hebben en een belangrijke bron daarvan vormt het loon', aldus de FNV-onderhandelaar.

Ook volgens sociaal econoom en cao-adviseur Harry Vogels is sprake van een breuk met de vaak karige loonsverhoging in nieuwe cao's. 'Het lijkt op een uitruil van belangen, en Philips weet waarschijnlijk heel goed wat het doet.'

Voor Philips is vooral de gewijzigde pensioenregeling van belang. De beleggingsrisico's komen niet meer voor rekening van het bedrijf, maar voor die van het pensioenfonds. De werknemerspremie wordt geleidelijk verhoogd van nul naar 2 procent.

Vanwege de veranderde de financiering stort Philips in 2014 een eenmalige bijdrage van 600 miljoen in het pensioenfonds. In 2006 vond FNV Bondgenoten de nieuwe pensioenregeling nog 'een brug te ver' en vooral een kostenbesparing voor de bedrijven.

Volgens bestuurder Van Baden is de pensioenregeling inmiddels ook in de cao's van DSM, AKZO en ING opgenomen. 'Het was een nadrukkelijke wens van Philips. De oude afspraken die we hadden, waren inderdaad niet consistent.'

Voor werknemers nadelige afspraken over flexwerk in de huidige Philips-cao worden geschrapt. Die leidden ertoe dat uitzendkrachten en tijdelijke medewerkers drie jaar of langer een onbeperkt aantal tijdelijke contracten konden krijgen zonder zicht op een vast dienstverband. In de nieuwe regeling gaat Philips de huidige wet volgen tot nieuwe wetgeving uit het sociaal akkoord van kracht wordt.

De variabele salarisregeling bij Philips wordt omgebogen naar een winstdelingsregeling die gebaseerd is op de resultaten van het betrokken bedrijfsonderdeel. Het bedrijf levert verder een bescheiden aandeel in de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Het aantal leerwerkplekken wordt verhoogd van 130 naar 200.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden