Personeel Oibibio gaat bij rechter salaris opeisen

Werknemers van het spiritueel centrum Oibibio (onder meer in Amsterdam) stappen naar de rechter om hun achterstallige salarissen op te eisen....

Van onze verslaggever

John Schoorl

AMSTERDAM

Het gaat in totaal om één miljoen gulden aan salarissen van personeel van vestigingen in Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Volgens D. de Jager van de Horecabond FNV is 'echt alleen voor de vorm' aan de directeur kenbaar gemaakt dat hem nog uitstel van betaling wordt gegund tot 6 januari aanstaande.

'De directie is voor het personeel op geen enkele manier meer geloofwaardig', aldus De Jager. 'Er worden nu al weken valse beloftes gedaan. Gisteren was er voor de zoveelste keer een termijn verstreken. Voor ons is de maat vol. We gaan het loon via de rechter vorderen. Mocht dat geen succes hebben, dan vragen wij het faillissement van Oibibio aan.'

Het spiritueel centrum en directeur Heijn kampen al langer met financïele problemen. Begin deze maand wist Heijn op het nippertje de veiling van zijn kapitale villa in Amsterdam te voorkomen. Op het laatste moment nam de Triodosbank een lening van 2,5 miljoen gulden over, die de Avero-bank terugvorderde.

Voormalige managers en afdelingshoofden vertelden al eerder in het dagblad Trouw dat Oibibio 'een financieel kaartenhuis' is. Ook was er de afgelopen jaren een groot personeelsverloop; tientallen stafleden zijn sinds de opening vertrokken.

Volgens Ronald Jan Heijn zit het bedrijf nu in 'de overgangsfase van de herstructurering'.

'We zijn bezig met het opzetten van een nieuwe financiële structuur. We dachten dat deze al in de zomer vorm zou krijgen. Maar dat lukte niet. In januari hopen we de herfinanciering nu te hebben geregeld.'

Heijn zegt dat het personeel wel geld heeft gekregen. 'Maar niet volgens de officiële weg. Dus niet met salarisstroken of via de bank. We heb wel hier en daar wat voorschotten gegeven. Maar natuurlijk niet het hele bedrag.'

Vijf jaar geleden begon Ronald Jan Heijn met Oibibio aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Hij stopte er 25 miljoen gulden aan eigen vermogen in.

Het was de bedoeling dat op korte termijn heel Nederland zou vallen voor de spirituele boodschap van Heijn.

De rest van de wereld zou volgen. Heijn dacht aan een keten van vestigingen.

In Oibibio kunnen onder meer cursussen sjamanisme en aura's kijken worden gevolgd.

In opdracht van de Horecabond FNV en de ondernemingsraad lichtte een bedrijfskundige Oibibio door.

Daaruit bleek dat er wel financieel perspectief is voor het spiritueel centrum, maar dat de directie op korte termijn geen geld tot haar beschikking heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden