Personeel NedCar wijst verzoek tot loonoffer af

Het personeel van NedCar is niet bereid dit jaar loon of vrije dagen in te leveren om eigenaar Mitsubishi tegemoet te komen. De medewerkers hebben dat verzoek van de directie maandag naast zich neergelegd.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Tweederde van de werknemers stemde tegen, vertelt Jean Wouters, de voorzitter van de ondernemingsraad. Mitsubishi vroeg de directie van NedCar een paar weken geleden een extra bijdrage te leveren aan het bedrijfsresultaat van het Japanse autoconcern. Mitsubishi maakt een moeilijk jaar door als gevolg van de aardbeving in Japan.

De NedCar-directie bracht het Japanse hulpverzoek over aan het personeel in Limburg, maar het viel op de werkvloer niet in goede aarde. Het personeel heeft immers van Mitsubishi geen enkele garantie gekregen dat NedCar na eind volgend jaar nog bestaat. De Japanners schuiven het besluit over de toekomst van de Nederlandse productielocatie steeds voor zich uit. Een paar jaar geleden had daarover al duidelijkheid moeten zijn, maar de circa 1.500 medewerkers weten nog altijd niet of ze na 2012 nog werk hebben. De vooruitzichten zijn niet gunstig: in december besloot Mitsubishi wel alvast dat de Mitsubishi Colt, het belangrijkste model dat NedCar maakt, geen vervolg krijgt in Nederland.

De animo om offers te brengen is daarom zeer gering, legt Wouters uit. 'Als we loon inleveren moet daar een garantie over onze toekomst tegenover staan. Anders geven we iets weg wat we in een volgende onderhandelingsronde niet meer kunnen inzetten. Want volgend jaar stelt Mitsubishi natuurlijk weer nieuwe voorwaarden.'

De directie wilde dat het personeel een eenmalig loonoffer van tussen de 3 tot 5 procent zou brengen om Mitsubishi gunstig te stemmen en zo de overlevingskansen van NedCar te vergroten. Eenderde van de werknemers bleek gevoelig voor dit argument. Volgens Wouters hebben zij zich laten leiden door een misplaatste 'vorm van angst'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden