Personeel legt korte tijd werk neer bij Hoogovens

Ruim driehonderd werknemers van het staalconcern Hoogovens hebben maandag korte tijd het werk onderbroken. De wilde actie van het produktiepersoneel volgde na een oproep van een groep kaderleden van de industriebonden van FNV en CNV....

Van onze verslaggever

IJMUIDEN

De leuze 'geen man de poort uit' is bij Hoogovens in IJmuiden vervangen door 'meer mensen de poort in'. Het fabriekspersoneel vindt dat de bij de recente reorganisatie ontslagen collega's moeten worden teruggehaald nu het weer goed gaat met het staalconcern. Ook eist het personeel de toezegging dat de komende jaren geen gedwongen ontslagen meer vallen.

Met hun protest wilden de driehonderd actievoerders druk uitoefenen op de cao-onderhandelingen die de directie en de bonden gisteren de gehele dag hebben gevoerd. De werknemers onderbraken gedurende een uur hun werk voor een korte demonstratie voor 'de gouden vleugel', een van de hoofdkantoren op het Hoogovens-terrein.

Met leuzen als 'directie staal a-sociaal' werd de directeur personeelszaken J. Heusdens gedwongen naar buiten te komen. Hij wilde slechts kwijt dat ook hij met de bonden 'een goede cao' wil afsluiten. 'Wij gaan terug naar de onderhandelingstafel, u gaat terug naar uw werk', aldus Heusdens.

In de cao-onderhandelingen hebben de industriebonden aangegeven dat veel werklozen aan de slag kunnen als het concern arbeidstijdverkorting invoert en het aantal overuren beperkt. De bonden hebben berekend dat Hoogovens alleen al driehonderd banen kan scheppen als het aantal overuren (vijfhonderdduizend in 1994) tot nul wordt teruggebracht.

De Hoogovens-directie heeft tot nu toe alleen beloofd dat ze de komende jaren deeltijdarbeid wil stimuleren, 'mits de bedrijfsvoering dat toelaat'. Verder deed de de directie de toezegging dat ex-werknemers bij externe vacatures 'bij voldoende geschiktheid' voorrang krijgen boven andere sollicitanten.

Volgens de directie is voor andere maatregelen geen geld, vanwege de zware concurrentie in de internationale staalindustrie. Hoogovens wil eerst de financiële reserves opbouwen. Daarop is in de verliesjaren 1991-1993 achthonderd miljoen gulden ingeteerd. Dat het concern 'het gat met de kopgroep heeft dichtgereden', betekent in geen geval dat 'we freewheelend ons lunchpakket kunnen gaan nuttigen', aldus de directie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden